Köpa lite till. Till

Är det bra så? Behöver du inte ett par kalsonger? Finns sytråd? Och försäkring ska du ha, antar jag. Bruden du har ser lite pilsk ut, har du kondomer?

Varför gör vi så när det står i direkt strid med det annars lågmälda Skandinaviska (skandinaiva som det blir när vi kommer utomlands) förhållningssättet till försäljning och inköp?

Det är ekonomdjävulen som varit framme.

Vi har femtio kunder om dagen i vår butik. Plockar vi dem på ytterligare 50 kr med en mariginal på 10 procent så tjänar vi 50 x 50 x 0.1 = 250 kr. I våra 100 butiker. 300 dagar om året. 250 x 100 x 300 =7 500 000 kr. Dryga sju sköna millar.

Men långtifrån enbart i butik sker detta svinn. Olika former av fakturaavgifter har funnits länge. Kryphöjningar eller omstöpningar av erbjudandet där en mycket vital del lämnas utanför och måste "kompletteras" med är också populärt.

De senaste åren, för såväl B2B (företagsförsäljning) som B2C (konsumentförsäljning) har försäkringen - den fullkomligt inödiga -  varit populär.

Man kan tydligen lita på att kunden är dum i huvudet. Den kunden man vill ha i alla fall. Och så är det ju alltid trevligt att skrämma upp kunden så att han eller hon tecknar en försäkring.

Men vad blir effekten? Egentligen.

Övertygad om att det förr eller senare genomkådas. Då faller lojaliteten. Det lustfyllda i att handla med den leverantören eller i den butiken. Det som kunde ha varit en varm och givande affärsrelation får inte bli kvar.

Ekonomistyrning är och måste vara relativt kortsiktigt. Och är mycket, mycket källan till utveckling. Så lyssna lagom.

Först kommer ingenjörerna och säljarna. Sedan ekonomerna och därefter juristerna. Då är det för sent.

Vilket är viktigast - att få dem att köpa eller att sälja?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.