Marketing by rädsla

Knackade på dörren igår. Inte så vanligt, de flesta som kommer hit kliver ju bara in. ”Aroundio Patrol”. Killen hade trotsat snöovädret och tagit sig ända ut till vår gård. Han var definitivt hundrädd. Och rädd för att köra fast. Och fastän vår hund inte mig veterligen kan slå 112 fick han inom tio sekunder klart för sig att vi inte ville köpa hans prylar.

Han var klädd i något slags orange dräkt – ett slags semibiohazardsäker korsning mellan blåställ och uniform. Mobilen hängandes på bröstet á la komradio. Ett team på Securitas marknadsavdelning hade skapat denna varelse ut i minsta detalj.

En inte alltför avlägsen gissning är att hans roll var att från hemmets trygga köksbord åkalla orons andar, peka på olika farligheter och tillhandahålla trygga, pålitliga lösningar som skulle kunna få oss att sova gott om natten. Till ett fast månadsbelopp.

Harald sa att ”om du inte kan skylla på något annat – skyll på säkerhet”. Uttalandet kom i samband med ett lite underligt beteende hos ett program vi utvecklat och hans föreslagna argumentation vann kundens gillande utan minsta tveksamhet. Det yttrades i mitten av nittiotalet, alltså i god tid innan 9/11 – med åren har det blivit ett frekvent återkommande mantra.

Hur kan man vara emot säkerhet? Alla någorlunda begåvade djur lär sig av sina och andras misstag. En stor del av detta lärande går ut på att man inte ska kunna göra illa sig på samma sätt en gång till.

Citat: "What distinguishes a professional from a mere mortal is that he learns from other peoples mistakes rather than his own." [T-Rex 2001]

Nej, emot säkerhet kan man nog inte vara. Men för mycket säkerhet är nog riktigt skadligt. Och fabricerade säkerhetsbehov. Hm. Vad blir det av dem? Jo, vargen kommer-effekt.

Schhh… Vad var det… (teatralisk tystnad). Nej, inte det… Schhh… (tystand igen)… Nu försvann det…

Hm, du borde skaffa dig en superspökpistol. Den är förvisso osynlig, men den ger ett fullständigt skydd, 24x7x365. Du är alltid trygg och behöver inte sova dåligt om natten, känna att spökena kryper längst trappen, smyger i gränderna, eller sitter och lurpassar i bagageluckan när du kör bil själv om kvällarna. Du kan skydda dig mot de gastar som kryper in via vattenrören i ditt hus, de demoner som sitter och tittar på när du går på toaletten. Med superghostgun 2088ZG+ är du och din familj säker till en fast månadskostnad.

Det är inte snällt att skrämma upp folk. Men det är vad en stor del av all marknadsföring bygger på. Föd en rädsla. Stilla den. Ta betalt. Rädsla är en subjektiv känsla och i och med detta förbehåller vi oss rätten att skena iväg och köpa saker.

Det är precis och exakt samma sak när Aroundio Patrol kommer hem till dig som när IT-säkerhetsjättarna skickar pressreleaser om de senaste virusen. Enorma företag med hundratusentals anställda sysslar med säkerhet. För att inte tala om de militära apparaterna.

Baksidan är att man slutar lyssna. Man ifrågasätter de budskap som kommer och förväntar sig ett särintresse bakom vare ny fara. Sininfluensor, nya dolda skjukdomar, klimatavvikelser, mördarsniglar, whatever.

Och när kometlarmet sedan ljuder tror vi alla att det bara är (ännu) bett försök från NASA att pimpa sin budget.

SWOT - Marketing by rädsla:

Strengths:
- Målgruppen (människor) är väl neurologiskt förberedda
- Beslutsfattandet en "no-brainer" när väl paniknivå är uppnådd.

Weaknesses:
- Trashar folks trygghet
- Säkerhet kommer i vägen för livskvalitet

Opportunities:
- Använd säkerhet som slagträ för vad än du vill uppnå.
- Bygga alternativa maktstukturer

Threats
- Peter-och-vargen-effekt
- Folk börjar tänka själva

Jag gillar SWOT. I am a SWOTter...

Och avslutningsvis: varför hade inte aroundiokillen fyrhjulsdrift?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans