Måndag - inte meningen

Nu är det måndag igen. En helt vanlig måndag. Denna måndag är det inte meningen att du ska förstå att det banklån du amorterar och betalar ränta på, sannolikt idag, består av pengar som huvudsakligen skapades ur tomma luften den dag du skrev på lånehandlingarna.

Enligt principerna för vad som kallas ”Fractional Reserve Banking” reglerat enligt regelverket Basel II får banken skapa över 90 % av det kapital du lånar till din bostad. Oftast 96%.

Men – borde det inte bli en djävulsk inflation då? Borde inte KPI rasa i höjden? Jo, så skulle det kanske varit men om bostadspriser fanns med i beräkningen av KPI. Men det gör de inte.

Konstigt att man inte kan läsa om det i Aftonbladet, DN eller DI? Egentligen inte för hur skulle det gå om detta kom till var mans och kvinnas kännedom? Skulle inte detta med valutor och bankväsende te sig lite urvattnat?

När vi inte har tid att hjälpa varandra, föda barn eller hälsa på gamla släktingar för att vi måste jobba för att få ihop till ränta och amortering på pengar som inte fanns förrän vi kom på att vi behövde dem, då tycker jag att det är dags att ta en liten funderare.

Så kan man ju tycka. Men skit i det. Det är ju måndag!

P.S. Om du mot förmodan skulle vilja förkovra dig:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2008–2009

http://www.centralbanksguide.com/fractional+reserve+banking/

http://sundapengar.bloggagratis.se/2009/02/04/1353938-fractional-reserve-banking-missuppfattningar-om-pengamultiplikatorn-och-bis-bank-of-international-settlements-asikter/

https://www.flashback.org/t566496 (lång men ytterst intressant)

D.S.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bubbelbalans

Städa med HRV-mätare

Improviserat