Håll huvudet kallt

Den här hösten verkar kunna bära några riktigt omskakande nyheter i sitt sköte. Den sortens avslöjanden som ändrar bilden av vår värld, verkligheten och saker och tings verkliga ordning.

Vardagen och dess föreskrivna struktur är menad hålla oss från att fundera på vad dessa nya saker innebär. Och vi ska för guds skull inte få möjligheten att känna efter och göra intuitiva bedömningar. Istället ska vi acceptera de ”fakta” vi matas med och snabbt återvända till fåran och inte störa ordningen.

Det är tanken. Det är designen.

Det är ett par rejäla omskakningar – saker som det är mycket svårt att hålla huvudet kallt inför. Saker man vid första anblicken antingen hypnotiskt fascineras av eller vill springa under soffan och gömma sig för.

Du hade kunnat veta dessa saker tidigare – det finns de som vetat i flera tiotals år, men de valde att tiga. Valde och valde – jag vet hur det är när man ljuger för jag är en mycket skicklig lögnare. Och har man väl börjat på en lögn är det faktiskt ganska fascinerande att bygga kulisser för att bibehålla den ursprungliga lögnen. De kommer att säga att de gjorde så för att inte skrämma dig – för att skydda dig från den panik du och dina medmänniskor i fårskocken skulle ställt till med om ni fått veta.

Men när du och många med dig står paralyserade inför vad de vetat hela tiden – den verkliga verkligheten – då kan de i lugn och ro peta med sitt och se till att försöka positionera sig fördelaktigt. Eller skutta i de av fårskocken finansierade livbåtarna. Det kan nog att bli ganska underhållande när man tänker efter. Lite lätt parodiskt, sådär.

Men det gäller att hålla huvudet kallt. Mycket kallt. Gärna lite nedfryst, så att logik och tänkande inte kommer i vägen för en intuitiv bedömning. Att inte vara rädd och att känna sig fram. Och inte tänka för mycket. Att betrakta framlagda fakta som de påståenden de är och inte som sanningar och att validera dem även med själen. Känns det inte rätt och riktigt så är det sannolikt inte det. Samt, kanske viktigast av allt – vara tillsammans. Och hålla ihop.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.