Grundlagslurad minus en vecka

Om allt går som det ska – och det har det gjort hittills – så kommer Sverige att på onsdag ha beslutat om en i stora stycken förändrad grundlag. Vissa tycker att inskrivandet av EU-medlemskapet är den knepigaste passagen. För egen del tycker jag nog att det där med att militären ska få sättas in mot medborgarna är lite svårsmält. Faktiskt.

Men det är ju en smakfråga. Media? Sorry – nejnej. Inga frågor, tack. DN har emellertid, på grund av de så förhatliga Sverigedemokraterna tvingats nämna saken.

Det är nog ganska lätt att tro – i egenskap av makthavare – att denna form av lagändringar i det fördolda är en smidig och snygg lösning. Utifrån (eller kanske snarare inifrån) det maktkonserverande synsättet är det ju fullkomligt logiskt och säkerligen i enlighet med påbud från dockteaterdirektionen.

Men när det väl kommer fram hur saker och ting gått till. När fler än jag och de futtiga hundratusentals som med mig begripit vad det är som försiggår ackompanjeras av större delen av populationen. Då kommer saken i ett annat ljus. Och det förefaller också som om ledande politiker inser detta och ser till att avgå med viss stil och i tid.

Kommentarer

  1. Saker sker alltid bakom ryggen på oss "medborgare".

    SvaraRadera
  2. Det ruskiga är att när mer kommer fram kan många i desperation ta till våld mot politiker och makthavare.
    Vi kommer att få en förfärlig oro i vårt annars så samförståndsvilliga land.
    Det är väl därför vår värnpliktsarmé har ersatts av ett gäng legoknektar antar jag. Man var inte säker på att vanliga beväringar skulle stödja makthavarna.
    Med legoknektar är det som med hundar: Man biter inte den hand som föder en.

    SvaraRadera
  3. Det är precis det som jag tycker är så utomordentligt fånigt. Att ha makt är en balansgång. Kräver taktkänsla och finlir.

    När detta uteblir - som i detta fall - frågar man sig om det är så att taktkänslan helt enkelt glömts bort, eller om det är så att det handlar om något slags demonstration av något slag. Alternativt utspel från vanmäktiga insatta att trycka saker till sin absurda spets.

    Det ska nog mycket till för att stoppa ändringen av grundlagen. Å andra sidan ska det nog inte så mycket till för att ändra synen på nämnda grundlags legitimitet.

    Vilket ju också kan vara ett syfte. Multidimensionell manipulation är riskigt intressant.

    SvaraRadera
  4. Om man kan misshandla grundlagen på det här viset är den inte att betrakta som mer än ett jävla papper.

    Kommer kämpa mot ändringen men skiter i vad som står i den.. Landsförrädares lagändringar bryr jag mig inte om. Tror heller inte utvecklingen i Sverige går att vända parlamentariskt längre ändå, även om man kommer försöka..

    Jag är inställd på Jugoslavien som allt mer bara pekar på. Det kommer bli krig i det här landet.

    SvaraRadera
  5. Har fortfarande inte läst igenom hela ändrigsförslaget (halvvägs) så jag kan inte säga definitivt, även om det ju bär alla spår av att vara riggat för att de relevanta förändringarna ska försvinna i en flod av irrelevanta - inte minst rent språkliga fjutterier.

    Jag tror för egen del inte att det kommer att bli krig i det här landet, även om det kanske kommer att bli lite oroligt.

    Varför? Vi svenskar må vara indoktrinerade in absurdum men många av oss lever ändå nära verkligheten (=naturen och elementen) och har genom indoktrineringen fått lära oss att få ställa om ganska fort.

    Det finns ett starkt latent missnöje bland befolkningen. Man känner väl på sig att lördagsshopping på stormarknaden inte riktigt är meningen med livet. Och att det där snacket om "livspusslet" är en konsekvens av något konstruerat felaktigt. För att inte tala om gnällfaktorn.

    Vi ligger nära absurdpunkten. Och då blir det lättare att i stor mängd krossa linjen från bedragen till uppvaknad.

    Möjligtvis kan det komma att bli absurt igen och bli ett slags kollektivistiskt dumstrutsuppvaknande där man kräver att någon annan nu ska fortsätta tänka åt en istället för att inse varför vi hamnat snett och börja tänka själv istället. Där - och inte i krigandet, ser jag hotet här i Svedala.

    Dessutom har vi en stark och insiktsfull granne i väster. Norge. Jag tror att de kommer att hjälpa oss precis som vi inte hjälpte dem under WW2. Förefaller som om uppvaknandeprocessen ligger lite före i Norge.

    Men Jugoslavien låter trevligt och dessutom en snygg skruv på hela historien om det vilda balkan respektive det lugna skandinavien ;-)

    SvaraRadera
  6. Jag anser att det är landsföräderi att ändra grundlagen,det skall vara folkomröstning om sådana viktiga frågor!
    Allt bädda för inbördes stridigheter.
    Hjälp till så vi får nyval SD behöver ta över totalt i detta landet det är enda partiet som inte röstar för ändringen i grundlagen!
    Sjuklövern föraktar Sverige och det etniska svenska folket.
    Det är dags att vakna försök förstå vad detta innebär det är inget trevligt det som kommer att hända i Sverige och svenskarna!

    SvaraRadera
  7. Den nya grundlagen saknar legitimitet enligt mitt sätt att se på saken. Anledningen till att det skall vara ett riksdagsval emellan de båda omröstningarna är ju för att medborgarna skall ha en chans att ta ställning och eventuellt rösta bort makthavare om inte förslaget faller i god jord. Men i det här fallet har ju de etablerade partierna och medierna totalt tystat ned all debatt om dessa mycket stora förändringar. Därför har den nya grundlagen ingen legitimitet.

    I praktiken kan man också strunta i grundlagen. Vi har ju ingen konstitutionell domstol, så det finns ingen som kan göra något åt lagrändringar som strider mot grundlagen. Det händer ju lite då och då att Lagrådet kommer fram till att ett lagförslag strider mot grundlag eller annan lagstiftning, men detta kan regering och riksdag helt strunta i. Detta visar att vi behöver en konstitutionell domstol med makt att förklara lagar och lagförslag ogiltiga om de anses bryta mot grundlagen. Detta gäller även förslag till ändring av grundlagen själv.

    Dessutom tycker jag att det vore rimligt att grundlagsförändringar inte bara kräver två riksdagsbeslut med riksdagsval emellan, utan även folkomröstning (kanske med kvalificerad majoritet) för att ändringar skall gå igenom. Grundlagen är inget man skall vara inne och ändra i för jämnan. Grundlagsändringar som den aktuella, där folket i mycket stor grad hållits ovetande att en ändring föreligger, borde inte vara möjlig att genomföra.

    SvaraRadera
  8. Intressanta poänger, där. Att SD kan visa sig användbart såsom varandes "icke-etablerade" kan nog komma att visa sig idag eller imorgon, får man hoppas.

    Nu har jag skummat färdigt. Tog en stund och skulle behövt ta ännu några dagar för att penetrera. Gärna med ett par lagråd till hjälp. Ta det för vad det är.

    Dock, att omyndigförklara grundlagen och all lagstiftning kan ju även det vara ett uppsåt så gott som något. För vad händer då? Saker urartar. Och om det urartar till den grad att man börjar skrika efter en stark makt att hjälpa oss ur kaoset har vi påbörjat nästa kapitel i denna saga.

    Kan mycket väl vara det som är uppsåtet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.