Stora journalistpriset går till...

...Anders Cervenka på SvD. Vår tids enda tänkande ekonomijournalist. Och eftersom pengar som bekant är allt - vad kan då vara viktigare än ekonomijournalistik?

Anders C lyfter beskrivandet av de ekonomiska skeendena från att vara medium för påverkan av marknaderna till att beskriva desamma. Något som är så oerhört ovanligt i dag att det rent statistiskt inte finns.

"Ur Cervenkas söndagsanalys daterad denna söndag:
För en enkel utomstående som vill hänga med i de allt snabbare och märkligare svängningarna i världsekonomin är tvärtomspråket ett av de bästa verktygen.

Detta tungomål, som existerat så länge det funnits makthavare, har fått ökad spridning under finanskrisen och talas i sin mest fulländade form av politiker, centralbankschefer och bankdirektörer.

//

En viktig beståndsdel i detta paket var en fond på 440 miljarder euro med det brysselska namnet EFSF, European financial stability facility (se analys 2/8). I sig själv en studie i finansakrobatik ska denna jättefond låna upp pengar på marknaden som sedan slussas till skuldsatta krisländer i Europa som inte kan låna på vanligt sätt.

Med denna oprövade papperskonstruktion lät sig marknaden nöjas och gled igenom hela den här sommaren med ett fånigt leende på läpparna ungefär som om räddningspengarna hade fixats fram av en armé trisskrapare i en underjordisk hangar några kvarter från EU-skrapan."
Huvudet på spiken.

Kommentarer

  1. Håller med dig, jag läser alltid Cervenka för hans begripliga sätt att genomlysa det ekonomiska läget. Jag har också hört från annat håll att Kina är ute och försöker köpa upp statsskulder i Europa. Snart är vi ett kinesiskt koloni endast. De har redan tagit över en stor del av produktionen av vardagsvaror. Jag har börjat bojkottera kinesiska varor....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.