Om USA

Det är lätt att finna grund till aversion gentemot staten USA. Genom att lite förstrött skrapa med en trubbig nagel mot vilken av nutidshistoriens matta ytor som helst läggs komprometterande och synnerligen osympatiska handlingar under ”frihetsflagg” i dagen.

Jag har en riktigt, riktigt snygg T-shirt. Skön är den också. Den har amerikanska flaggan frampå bröstet.. Det är tidernas varumärke. Och sannolikt var USA när det en gång reste sig ur kolonialismen en serie ytterst väl menade tankar.

Men som vi så ofta sett under rådande regim så kapas goda föresatser av mer pragmatiska krafter i behov av ett värdemässigt och moraliskt inarbetat värddjur. En liten grupp mänskliga brottslingar som söker en täckmantel att för en stund i historien få deras handlingar att kunna missuppfattas som legitima.

Senast det begav sig var det Tyskland. Denna gång alltså USA. Men anstiftarna är desamma. Denna gång kommer de emellertid inte undan. Eftersom USA:s befolkning består av människor. Människor i full färd med att återerövra en uppsättning idéer som är ytterst människovänliga. Idéer som vi i vårt hörn av Europa sannolikt kommer att få slita med en lite längre tid.

Vad jag försöker säga är att jag tänker att fortsätta bära min supersnygga T-shirt tillsammans med tanken på ytterligare en fredlig återgång till människans bästa som utgångspunkt för statens handlingar. Utopiskt, men så naggande nära.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.