Skakande om homeopati

Jag fick det tvivelaktiga nöjet att erhålla en anledning att provköra homeopatins läkekonst denna sommar - mycket påpassligt då på senare tid voffats en hel del kring nämnda företeelse. Till följd av min egen tilltagande senilitet kan jag nu presentera en mycket trolig anledning till den stora skeptikerströmmen:

Man måste skaka flaskan.

Jo, det stod på pappret. Klart och tydligt. "Skakas kraftigt före användandet". Ändå missade jag det. Endast två av fem doser har varit skakade. De har fått lederna att bli varma, nattsömnen att bli tydligt påverkad och tillståndet inom en dag eller två att vända dramatiskt till det bättre. De oskakade doserna har bara kittlat lite på ytan, inneburit en lättare lindring men inget mer än det.

Jag var till följd av de oskakade mjukostreaktionerna benägen att diskontera homeopati som varandes den huvudsakligen positiva effekten av amnesens samtal. Samtalet där homeopaten går igenom symptom, livssituation och händelser hos patienten. Hjälper patienten att börja städa på loftet. En start så god som någon på vilken läkningsprocess som helst. Men nu verkar det faktiskt som om det också fanns drag i den lilla flaskan också.

Jag har inte riktigt kunnat förstå varför det är så viktigt att skräna om homeopatins beräglighet i den grad skeptikerkåren denna sommar gjort. Det bär tydliga tecken av de personliga oförätternas energi. Kan det vara så att skeptikerkåren helt enkelt missat att skaka flaskan, de också men som i likhet med så många andra ämbeten som bygger på prestige, namnkunnighet och inbördes beundran kan naturligtvis ett sådant misstag aldrig erkännas?

Naturligtvis inte. Vetenskapen är en objektiv inrättning för allas bästa. Läkemedelsindustrin och sjukvården likaså. Det viktigaste för de stora farmakologiska företagen är människors välbefinnande och hälsa, inget annat. Den skränande kampanjen mot örter, läkekonster och liknande rent löjeväckande bohemiska sysselsättningar är givetvis av ren omsorg för att ingen stackars patient ska behöva bli lurad. "Konsumentupplysning". Det har naturligtvis inget alls att göra med att de gamla (irr-)lärorna botar människor, inte producerar en marknad i form av till beskedlighet nerdrogade patienter.

Kommentarer

  1. Känner igen det där med att missa läsa/skaka flaskan.
    En gång så fatta jag det när jag tyckte innehållet blivit lite väl tjockt. Tror det mest beror på att man låst sig lite i sin bestämdhet att utföra något och då missar man detaljer, alltså inte senil då :-)

    SvaraRadera
  2. Bra! Ja nog är det löjeväckande förskräckligt med all denna fokus på att ANDRA inte skall bli "lurade". En väldigt genomskinligt försök till kontroll-makt, som belyser ointelligensen hos dom själva. Den urgamla rädslan för häxans ev "makt" kanske. Hon som lyser på prästerskapets makt och ohelighet...

    SvaraRadera
  3. Falsk omsorg om andra är väl etablerat arbetssätt, inom t.ex. FN och liknande - syftar till att befästa klyftorna men säger sig arbeta för freden. Jomenvisst. Eller bankerna säger sig låna ut pengar för att ge människor frihet att göra vad de vill men placerar ju i själva verket människor i ett ekonomiskt fängelse.

    Jo. Och detta med häxeri och alla dess instanser. Den bästa reagensen på att något faktiskt fungerar är "etablissemangets" motreaktion. De har koll, helt klart.

    Måste vara oerhört slitsamt (men också rätt spännande) att vidmakthålla supressionen av rätt självklara insikter i det långa loppet. Lögnens sida är som sagt blänkande imponerande i sin konstruktion.

    SvaraRadera
  4. Nej, det är förstås omöjligt och naivt att tro att människor drivs av en lust att hjälpa/förbättra för andra. Vilken är själv din drivkraft till att exempelvis skriva denna blogg?

    SvaraRadera
  5. Jag uttryckte mig visst oklart. Världen är full av människor som hjälper andra. Så till den milda grad att de som beslutat hålla ondskan på tronen hittat en massa kluriga sätt för att hålla dem i schack. Att bygga in den enskilda människans vilja att verka för en bättre värld i en organisatorisk kropp, väl inmurad i den självutnämnda elitens fastlagda struktur är ett sätt att kapa effekten på dessa goda gärningar, skulle jag tro.

    Jag är nog mer övertygad om de flesta (det kanske alla tror ;-) i det att människan innerst inne drivs av viljan att hjälpa och förbättra för andra. Men jag är inte naiv nog att tro att första bästa "vi hjälper dig"-upplägg är rätt utlopp för den önskan.

    Det kan handla om att jag är den obotlige cynikern eller kanske snarare individualisten. För ju mer obeblandat goda tankar det handlar om desto mindre tycks behovet av organisation vara.

    Min drivkraft för att skriva? Det var en svår rackare. I grund och botten så måste jag skriva. Så har det alltid varit. Om jag inte skriver så stannar de mentala processerna och systemet kloggar igen. Insikterna blir allt svårare att känna igen.

    Mental självberarelsedrift således. Jag mår bra av att skriva. Om det är en effekt av att jag själv städar mina tankegångar eller att andra får nytta av det och att vi som helhet mår bättre det har jag ingen aning om. Men det är just sådana tankar och sonderingar som har uppstått sedan jag började skriva i bloggform under eget namn.

    SvaraRadera
  6. Men...*hur* fungerar homeopati? Jag har fortfarande inte förstått det.

    SvaraRadera
  7. Finns väldigt mycket online på ämnet. Här, t.ex:
    http://www.homeopat-owre.se/homeopati.html.

    Nu är jag allt annat än expert på ämnet, men i i korthet: Homeopaten tar reda på lite om hur man lever och mår. Samlar signaler på vad det är som inte fungerar. Utgångspunkten är att se människan som besjälad individ snarare än enbart fysisk. Kroppen vet själv vad den ska göra för att komma tillrätta med obalanserna men kanske inte orkar eller behöver hjälp på traven. "Medicineringen" går således ut på att förstärka kroppens redan påbörjade reaktion istället för att som inom den moderna medicinen förebygga symtomen.

    Rätta mig gärna om jag har fel.

    /E.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.