Ärlighet vs. öppenhet

I videoaffären såg det ut som ett lysande uppslag. "The Invention of Lying". En film som tog sitt avstamp i en parallell värld där lögnen inte fanns och där mediakonsumenten skulle få följa det sannolikt absurda i att lögnen gör sitt inträde i en lögnfri värld.

Nu behövdes det inte så många bildrutor för att begripa att just denna rulle inte ens skulle kunna snudda vid den enastående möjlighet till skratt som faktiskt gavs i upplägget. Avbruten mediakonsumtion, således. Men med en i och för sig ganska självklar men icke desto mindre distinktion noterad.

Att inte ljuga och att inte säga vad man tycker är två väldigt olika saker. Exakt lika olika som att vara ärlig eller låta varje tanke formas som ord. Det var just där filmmakaren i detta fall gått bet, beklagligtvis.


Drömmen var lite speciell i natt. Jag stod i kassan på en okänd ICA-butik. Jag skulle köpa en skinkstek (fråga mig inte varför). När det blev min tur kände den mycket androgyna kassören igen personen bakom mig och plockade dennes skinkstek ur vagnen med orden "den här ska du inte betala för", packade den i en VIP-påse och lade den åt sidan utan att ens titta på mig.

När det så blev min tur betalade jag min skinkstek och påpekade: "Du - det där var inte särskilt snyggt. Det är precis sådana saker som får mig att sluta handla på ett ställe". "Vaddå?". "Att du inte ens tittade på mig utan tog killen bakoms skinkstek först". "Men vaffan". "Ok, ok. Om jag hade varit du så hade jag velat veta. Nu är jag ju inte du, så du får göra vad du vill med min anmärkning".

Därefter fick jag vidare ut från ICA, genom Högbo Brukshotell som denna dag mer eller mindre tillfälligtvis inrymts i cityterminalen. Ut genom dess mediacenter ("sponsored by Sony") vidare till den enorma hangar där kändisars hundar kunde få gratis tvättning och där någon terrierartad kändishund som faktiskt så exakt ut som en liten drake med spetsig svans och allt som bäst ruskade av sig under en handduk.

Vidare ut genom uppgången mot Klarabergsviadukten. Där träffade jag en gammal klasskompis. Han var helt insvept i grått tyg och förklarade att helkroppsstickningstältet till höger runt hörnet var det senaste. Jag beslutade att sticka (obs, ordvits) dit. Och vaknade med en mycket förvirrad tanke i huvudet. Drömmen som gick i något slags Michael Mann-stämning fastnade lite på tvären. Så varför jag beskriver denna nonsensdröm? Eftersom jag dagen till ära inte hade något vettigt att skriva.


Jo, en sak av relevans blir det faktiskt. Noterat inombords men också bara där. Den lilles ord om den eviga kärleken. Jag skulle ha kunna skriva en hel avhandling utan att få till det. Han sammanfattade det i en enda mening och en handgriplighet. När han blir vuxen får han beskriva det själv, men jag kan glatt notera att vad jag så utförligen fått beskrivit för mig just via drömmar också sammanfattas av föremålets för nämnda kärleks avkomma. Läckert!

Kommentarer

 1. Utan tro hopp och kärlek är yta bara yta. X yta X yta X yta och x är förstås gånger.
  Rätt platt, vad är en sandstrand utan vatten och vatten i sig är ju ingen sandstrand heller så vissa saker är ju vad de är för att vi ser dem som en sak fast de består ju i många ting av yta som sandkorns yta på sandkorns yta hur djupt man en gräver.
  (Klarabergsviadukten, har alltid gett mig negativa känslor när jag varit tvungen att vara där liksom som ett svart hål som inte leder någonstans trots att det är mitt i på något sätt. En plats jag undviker)

  SvaraRadera
 2. "Nonsens"drömmen är ju du i ett nötskal - just nu. Och mycket vettigare än du gör den till ... drömmar avslöjar allt - just nu.

  SvaraRadera
 3. En bild är att det är ju bäst att hålla på det vinnande laget för det vinnande är ju bäst.
  Logiken är inte alltid det bästa,tycker jag det resonemanget klart säger men riktigt vad är ju svårt att säga eller hur?
  Denna logic slåss man med varje dag i sig själv och den handlar bara om lika eller olika kontrast eller inte kontrast.
  Samma som ordning eller ingen ordning båda blir lika dåliga i sin egna form och vidare och vidare tills man blir helt kokt av sitt tänkande. SÅ till slut när det gått runt och runt i tanken så är det i grund vad man vill i ordningen för viljan i sig är en ordning av många viljor i samarbete i sig själv och med andra som man gör utvalda viljor ops. snart kan det bli helt fel tankar där och gå snett i ordningen...SÅ att göra allt med kärlek och böja sig för den kan vara en bra ordning utan missförstånd eller i alla fall inte allvarliga sådana som leder till osämja och så där för det är ju rätt onödigt tycker jag fast jag själv inte är så himla bra på det men säger det än då. Förlåt mig för det dåliga för det finns ju en del av det så är det bara.
  (M tror du jag är nu intresserad av att gröta ihop mig med fåniga reklam makare som tror de är det viktigaste i världen? OMG)

  SvaraRadera
 4. Stefan > Klarabergsviadukten - instämmer, som så många andra av huvudstadens knutpunkter.

  GS > Skulle inte förvåna mig om du har rätt. Rätt fyndigt, faktiskt. Saker är ju som regel nonsens innan man begripit vad de egentligen handlar om.

  SvaraRadera
 5. Exprimentet funka så himla bra så en måste köpa det utlovade för frun då, enkelt funkar även i nöd, så är det bara.
  Och lustig är jag ,heheh, orkar inte kolla M.
  Ta re lugnt jag är inte hysterisk jag njuter...
  Jag ska svara dig så småning om relax M.

  SvaraRadera
 6. Desperata tider när man kollar snett från egna ögon vrån, men men seriös i sitt leverne och framtida vad ska man säga fly with the wind.

  SvaraRadera
 7. Undrar hur normalt är detta`?
  http://www.youtube.com/watch?v=RZviknsJMK0&feature=feedf
  Så funkar det, alltså då är det normalt M!#

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans