Bäd gajs

Jag har en bild från en leksakskatalog som inte vill släppa. Produkten är en plastlåda med sex gubbar i – de ser vresiga ut och många har väldigt, väldigt stora muskler. Under bilden står det ”Bad guys – sexpack. Tillbehör säljes separat.” Bad guys som produkt. Som resurs. Som värdeskapande. Det var länge sedan jag såg bilden men den har bitit sig fast.

Vad är brottslighet om inte värdeskapande? Se på vad brottsligheten för med sig för vårt samhälle. Vad som krävs av samhället för att hålla brottsligheten stången. Om vi tar det från början. Lås. Personligen tycker jag det är väldigt fånigt att låsa saker. Jag menar – vad är det för vits med att låsa om man lika gärna kan lita på folk. Där någonstans börjar det. Brottslighet finns eftersom vi inte ska kunna lita på varandra. För om vi gjorde det – om vi lät nycklarna sitta kvar i våra bilar, lämnade dörren olåst och tänkte precis tvärtom istället – då skulle samhället som vi känner det få ta hela smällen.

Låt oss ponera den här synen på livet istället en stund – den lite mer buddhistiskt inspirerade. Om någon gör något dumt, t.ex. tar någon annans saker, hugger ihjäl någon eller är allmänt taskig – då är det värst för den som är taskig. Hur kul är det att glassa runt i en stulen bil? Hur känns det? Och om jag tvingas stjäla för att dra ihop för min försörjning – har jag inte det då så taskigt att jag egentligen bara på eget initiativ jämnar ut ojämnheter människor emellan?

Varför finns det brottslighet? Några enkla svar på den frågan:
 • Eftersom samhället är riggat att skapa det. De tydligt belysta ojämnheterna ger upphov till frustration och desperation vilket i sin tur ger upphov till reglering medelst brott mot de lagar samhället har satt upp för att bibehålla snedbalansen.
 • Eftersom samhället är i stort behov av brottslighet. Brottslighet är business – sysselsättning.
 • Eftersom förespeglingen om brottslighet ger möjlighet att öka kontrollen av människorna och på så sätt upptäcka eventuella hot mot makten i god tid.
Att se det som att brottslingar är dåliga människor som borde hållas inlåsta är dessvärre ett alltför snabbt, snävt och ogenomtänkt svar på frågan. Sorry – tänk vidare. Se bakom de bilder vi matas med och klura på vem som har brottslingen att tacka för sin försörjning. Några tips:
 • Låssmeder
 • Försäkringsbolag
 • Vakt- och säkerhetsbolag (inte minst IT-säkerhetsföretag)
 • Polis och militär
 • Fängelser
 • Domstolar
 • Lagstiftare
 • Jurister
 • Finanssektorn (go figure)
Där har vi några exempel. Ponera nu att alla började tänka enligt tanken ovan – att det är den som förgriper sig på någon eller något som får stå för konsekvenserna. Det inbegriper att man t.ex. ser världen utifrån karmaperspektivet. Att man inser att allt står i kosmisk balans och att om någon tar din bil så är det för att universum finner det nödvändigt att låna ut ditt ”set of wheels” till någon som behöver uppleva hur det är att glida runt i ett stulet fordon.

Jag tror inte att det skulle ta så många månader innan brottsligheten helt sonika försvann. Eftersom mänskligheten gavs möjlighet att själv hantera sina ojämnheter och på så sätt finna balansen som helhet. Och då jävlar skulle det bli party.

Klart det skulle finnas de som höll emot. Som skulle sitta med sina skjutvapen och ta de som försökte stjäla deras ovärderliga tavlor av daga. Fega, rädda människor som gömmer sig bakom sina ägodelar och har investerat all sin tro i vad de lyckats skapa i form av materiellt värde istället för att växa som människor. Det är precis dessa människor som designat vårt samhälle och kriminalitet är en omistlig del i det pussel som lagts för att bibehålla obalansen och därmed det till detta hörande styrkeförhållandet.

Läs mer om hur det kunde bli så i Makt och Rädsla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans