Makt och makt

Funderar på detta med makt. Vad är det egentligen och varför skulle man vilja ha det? Om vi säger att makt är att styra över andra individer. Att bestämma över dem. Att äga makten att tala om för dem vad de ska göra utan att tvivla på att de kommer att utföra ordern. Låt oss rent hypotetiskt fastslå detta som makt.

Varför skulle man då vilja ha den? För att få hjälp med saker och ting, naturligtvis. För att få de där som måste lyda att göra mitt eget skitgöra. För att i egenskap av mina undersåtar bereda vägen för ett bekvämt och komfortabelt liv för min egen del.

Ok, så jag har makt och jag har den för att få det bekvämt. Kommer inte dessa undersåtar att börja irritera sig på denna ordning? Är det inte så att de faktiskt kommer att börja ifrågasätta varför just jag - eller snarare Jag - har makten?

Hur löser Jag det problemet? Kanske genom att ge vissa undersåtar lite av Min makt mot att de arbetar med att uppehålla den. Och så vidare och så vidare i ett oändligt antal lager i en pyramid med makten på toppen uppburen av kontrollerade undersåtar i lager effektivt hållandes varandra i schack.

Frågan är bara - är detta makt, eller är det fruktan för att förlora makten? Jag tror att makt i denna mening är exakt detsamma som fruktan. Jag tror att denna form av makt är något den som är riktigt, riktigt skiträdd eftersträvar och kan bibehålla just på grund av sin fruktan.


Men makt kan också vara något helt annat. Den kan bo i din styrka att styra världen. Inifrån dig själv. Helt utan hjälp av undersåtar utan tillsammans med andra som även de styr sin egen värld.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans