Att tänka själv är att tänka själv

Att tänka själv är inte att sluta sig till en grupp som tänker annorlunda. Tänkande i flock motverkar effektivt det egna utforskandet av idéer. Det blir inte tänkande. Det blir ett vältrande av observationer som styrker den gemensamma, ofta statiska idéplattformen.

Varför?

För att vi tydligen är skapta så. Sociala sammanslutningar till konserverande av tankemässiga mönster är vanligare och långt större än andra grupperingar bland människosläktet. Klasar av ”sympatisörer” med etiketter, uttolkare av föregångares förmodat heliga budskap och likriktat tänkande medlemsinpiskare som ser till att alla rättar in sig.

Kan inte med det. Har aldrig kunnat. Jag vill ha insidan av mitt huvud för mig själv och umgås med dem som själen väljer istället att låta hjärnans fåror styra möten med människor. Sedan jag fullt ut anammade det angreppssättet har livet blivit fullt av underbara människor.

Tänka och känna. Som höger och vänster öga. Man behöver använda dem bägge för att kunna bedöma avstånden korrekt på sina iakttagelser.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans