Högtflygade IT-trubbel

Enligt SvD berodde Spanair-olyckan 2008 på ett virus på en av flygbolagets servrar. Enligt DN blev det turbulent i det Europeiska luftrummet idag efter servertrubbel i Maastricht.

Datorproblem och flygstörningar. Eller störtningar.

Artikeln om Spanair-olyckan bär titeln ”Trojan utpekas för Spanair-krasch” och går i stort ut på att planet hade problem men att varningssignaler inte upptäcktes på grund av en trasslande server vilket i sin tur enligt rubriken gjorde att planet störtade. Får inte ihop det – hur skulle en server som inte reagerat på varningssignaler kunna få planet att krascha? Borde inte varningar ombord på planet hanteras direkt av besättningen och inte via en centralt, tydligen virusexponerad server på marken? Kanske piloterna sitter hemma via en VPN-koppling och rattar kärrorna via Remote Desktop (Remote Cockpit).

I juli fick ett Norwegian-plan JAS-eskort efter att inte ha svarat på radianrop i nästan en timme [SvD]. Kanske piloterna hade lagt Facebook-fönstret ovanpå RCD-desktopen där...

Eller är det bara nyheter som vanligt - det vill säga desinformation? För några veckor sedan övade Sverige IT-försvar tillsammans med USA [SvD]. Kanske är det så att man med hänvisning till flygsäkerhet (och terrorism, förståss) vill stänga ner Internet tills man säkerställt säkerheten.

Alternativt förekommer andra störningar, till exempel magnetosfäriska, som behöver förklaras bort för den stora massan för att de inte ska börja undra vad det är som sker. SOHO-satteliten (Solar & Heliospheric Observatory) som övervakar vår magnetosfär slutade faktiskt sända signaler per igår.

Kommentarer

 1. Hej!
  Angående Norweigian så kan jag inte förstå varför ingen journalist gräver i det här. Piloterna SOV i över en timma, vilket är mycket allvarligt. Hade det varit något bolag som inte låg journalisterna så varmt om hjärtat så skulle det bli krigsrubriker över en sådan här händelse.

  Mvh Gerth

  SvaraRadera
 2. Ja, det kan du ha rätt i, Gerth.

  Bjørn Kjos som drivit upp Norwegian är en faschinerande filur. Jag tror inte att man från medias håll vill bråka med honom.

  Och en ren gissning från min sida är att anledningen till detta är att han vet mer om media än de vet om honom.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans