Ränta

Ränta – avgiften för att låna pengar – är allt i västerländsk ekonomi. De flesta som börjar jobba idag gör det för att kunna betala ränta på sina lån. Och får lön från av sin arbetsgivare lånade pengar (i de flesta företag tas lönen först ur checkkrediten). Hade det inte varit för räntorna så hade de kunnat vara lediga ett par månader till.

Inom Islam är ränta synnerligen förbjudet – Koranen är mycket specifik på den punkten [WP]. Kan det vara en av anledningarna till att västvärden och de muslimska länderna har så svårt att komma överens?

Jag tror att det är den verkliga springande punkten och att det utifrån denna byggts upp agressioner och antipatier eftersom det är svårt att få in de muslimska länderna som lydstater under världens bankparaply. Jag tror inte att det har ett endaste litet skit att göra med hur religionen tillämpas och vilken form av övergrepp som de sanktionerar. Där är de flesta "härskarreligioner" ungefär lika illa om man kikar över några hundra år. Efter det att de fullkomligt frikopplats från sin andliga betydelse, alltså.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans