Tankertankar

Det har kliat i fingrarna några dagar, men när jag hittade följande artikel på UNT.se idag kunde jag inte längre hålla dem i styr. Det handlar om en japansk supertanker i Hormuzsundet som fick på nöten förra veckan.

Den första artikeln råkade jag fånga på skärmskott enligt nedan – i ett helt annat syfte:

Ursäkta printikonen, men det var därför jag tog bilden från början

”Supertanker skadad av jättevåg
Publicerad: 28 juli 2010, 14.13. Senast ändrad: 28 juli 2010, 14.18
En japansk supertanker med 270 000 ton råolja träffades av en jättevåg utanför Oman och fick delar av det övre däcket skadat. Tankern dirigerades om till hamnen Fujairah i Förenade arabemiraten. Enligt de första uppgifterna hade tankern skadats av en explosion, men senare berättade besättningen att det rörde sig om en jättelik våg.

Enligt kustbevakningen i Oman hade fartyget drabbats av ett skalv, som skulle kunna röra sig om ett jordskalv, och det fanns inga bevis för någon attack.

En besättningsman skadades, men ingen olja sägs ha läckt ut.
Korridoren för oljeskeppning Hormuzsundet mellan Iran och Oman är en viktig farled för oljeindustrin.”

Från SvD.se – se även googles cache.


När jag såg denna nyhet kikade jag i EMSC:s databas med jordskalv. Där såg jag en svag men djup rörelse i egeiska havet. OK, det lät ju rimligt. Skalvet hade inträffat klockan 14.26 (lokal tid), hade en magnitud på 2.0 och på 642 kilometers djup.


Men en liten stund senare var artikeln på SvD ändrad. Nu löd samma artikel:

”Mystik kring tankerolycka
Publicerad: 28 juli 2010, 16.12. Senast ändrad: 29 juli 2010, 12.58
En japansk supertanker råkade ut för en explosion i Hormuzsundet på onsdagen – eller en jättevåg.

Enligt Europeiska rymdorganisationen Esa är monstervågor på upp till 30 meter inte bara skrönor från druckna sjömän.

Besättningen trodde att fartyget träffats av en enorm våg, men det japanska transportdepartementet befarade en attack.

Tankern M Star hade en last med 270 000 ton råolja när den seglade i den för oljetransporter viktiga farleden. Fartyget hade avseglat från Förenade arabemiraten på väg till den japanska hamnen Chiba.

Enligt de första uppgifterna drabbades fartyget av en explosion.
"Besättningen såg en blixt vid horisonten ögonblicket före smällen, vilket gör att rederiet misstänker att det rörde sig om en attack", uppgav Japans transportdepartement.

Andra uppgifter, från bland andra besättningsmän, gjorde gällande att fartyget hade träffats av en stor våg som förstörde delar av övre däck. Enligt kustbevakningen i Oman hade fartyget drabbats av en våg som kan ha utlösts av ett jordskalv; seismologer i Iran uppgav att ett mindre skalv med magnituden 3,4 hade uppmätts i staden Bandar Abbas.

Den ansvarige för oljeskeppningen i provinsen Hormuzgan i södra Iran bekräftade att en explosion hade inträffat ombord och att besättningen hade elden "under kontroll".
Fartyget har en besättning på 31 man. En besättningsman skadades, men ingen olja sägs ha läckt ut från tankern. Fartyget återvände till Förenade arabemiraten för egen maskin så att skadorna kunde inspekteras och repareras.

Enligt Europeiska rymdorganisationen (ESA) finns sedan tidigare rapporter om monstervågor som träffat och till och med sänkt fartyg. "I februari och mars 2001 fick två vana turistkryssningsfartyg – Bremen och Caledonian Star – fönstrena på kommandobryggorna krossade av 30 meter höga vågor i Sydatlanten", skriver man bland annat på hemsidan. Där citeras Wolfgang Rosenthal, forskare på forskningscentret GKSS Forschungszentrum i Geesthacht i Tyskland, med anledning av händelsen:
– Ett fartyg med mindre tur kunde mycket väl ha förlist. I genomsnitt sjunker två stora skepp i veckan och ändå studerar man aldrig orsakerna lika ingående som vid en flygkrasch. Man nöjer sig helt enkelt med att ge förklaringen dåligt väder, säger Wolfgang Rosenthal enligt Esa.

Esa tror att vissa av de supertankers och containerfartyg som sjunkit de senaste årtiondena inte gjort det på grund av dåligt väder. "Jättevågor tros vara den främsta orsaken i många av fallen".”

Från SvD.se

Men nu händer något riktigt märkligt. Jag kikar på ESMC igen. Men till min stora förvåning är skalvet borta ur listan. Det har jag aldrig någonsin sett förut. Ingen förklaring ges via sidan, det är som om skalvet aldrig skulle ha ägt rum. Söker vidare efter något slags förklaring till detta och hittar faktiskt en skärmdump av ESMC:s sida just från det tillfället i ett forum. Någon hade tagit en liten bild av jordbävningslistan innan ”korrigeringen”, tydligen. Flyt!


Så dyker en ny artikel upp på SvD.se. Nu har storyn ändrats ytterligare lite.

”Ubåt kan ha krockat med supertankern
Publicerad: 29 juli 2010, 12.40. Senast ändrad: 4 augusti 2010, 12.02
En ubåt eller en mina skulle kunna vara orsaken till skadorna på den japanska supertanken M. Star, som i onsdags tvingades vända när den var på väg lastad med råolja genom Hormuzsundet. Frågetecknen hopar sig kring vad som egentligen hände.

- Det är möjligt att det rör sig om en krock med en ubåt eller att det rör sig om en mina, sade kapten Mousa Mourad som är hamnchef i Fujairah i Förenade arabemiraten, dit den skadade supertankern fick gå.

Besättningsmännen på fartyget trodde att de träffats av en jättevåg och det rapporterades om en jordbävning i området, men rederiet misstänkte en attack. Enligt den amerikanska flottan hade de inga fartyg i närheten av den japanska supertankern.”

SvD.se igen

Och så nu idag:


Publ: 04 aug 2010 11:55 UppdateradUnt.se » Världen
Islamister tar på sig tankerattack
En islamistgrupp med band till al-Qaida hävdade på onsdagen att den låg bakom explosionen på en japansk supertanker för en vecka sedan.

Gruppen Abdullah Azzam-brigaderna säger på sin hemsida att det var en självmordsattack riktad mot den globala ekonomin och oljemarknaden.

Tankern M Star hade 270 000 ton råolja i lasten när en explosion inträffade ombord i onsdags i förra veckan. Fartyget var på väg från Förenade arabemiraten till den japanska hamnstaden Chiba.

"Efter midnatt förra onsdagen sprängde hjälten Ayyub al-Taishan, som ville bli martyr, sig själv i luften på den japanska tankern M Star i Hormuzsundet", hette det i meddelandet.

Enligt gruppen genomfördes attacken i namn av Omar Abd al-Rahman, den blinde egyptier som fängslats i USA för sin medverkan i sprängattentatet mot World Trade Center i New York 1993.

Ingen bekräftelse på uppgifterna förelåg från oberoende håll.

Genom det smala Hormuzsundet passerar omkring 40 procent av världens fartygsburna oljelaster. Al-Qaida har tidigare hotat att angripa sjöfarten där.

Oljetankerns ägare, japanska Mitsui, hade ingen omedelbar kommentar till islamistgruppens påstående. Rederiet hyrde efter explosionen in en expert i Dubai för att utröna vad som hade drabbat det 333 meter långa fartyget.

Enligt Abdullah Azzam-brigaderna är de som har försökt förklara tankerexplosionen på andra vis, exempelvis som orsakad av en jättevåg, bara ute efter att sprida dimridåer.

2005 uppgav en grupp med samma namn att den hade utfört flera blodiga sprängdåd i Sharm el-Sheikh i Egypten.”

Från UNT.se och dessförinnan (Ursprungligen: TT-Reuters)

Trenden går ju ganska tydligt från den geologiska till den säkerhetspolitiska sfären. Jag tror att krig är lönsammare än jordbävningar. Och för den som inte visste det så tror jag mer på tomten än på terrorister. Och så tror jag att allt hänger ihop på ett eller annat sätt.

Men det är ju bara min åsikt. Ber om ursäkt för min bråkiga hjärna som rotar och letar tills det stämmer. På gott och ont.


Bakgrund citerad från UNT.se (ursprungligen Scanpix). Pratbubblan är min egen

Kommentarer

 1. Hej Erik..
  Hittade hit via Fritenk, och kan bara instämma i att du har en intressant sida. Dessutom så skriver du riktigt bra och mycket underhållande!

  Denna story hade jag missat, och kommer tipsa om den på min egen lilla sida severkligheten.blogspot.com

  Ha det bra!
  HCA

  SvaraRadera
 2. Fick just syn på en artikel till om detta -
  UAE says Japan's oil tanker attacked - http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=137745&sectionid=351020205

  SvaraRadera
 3. @HCA. Tackar så mycket! De ändå relativt många gånger jag varit i positionen att kunna jämföra nyhetsrapportering med den verkliga händelsen har det ytterst sällan stämt. Med den iakttagelsen i grunden verkar det gå att extrapolera till de "stora skeendena". Eller är det faktiskt så att de "stora skeendena" knappt sker. Är det bara en större teater, kanske?

  @Stan. Precis som i fallet med den "av Nordkorea torpederade båten" tidigare i år så dröjer naturligtvis bildbevisen. Och i just detta fall var det ju "delar av övre däcket" som hade skadats i den inledande rapporteringen, inte skrovet. Bilden visar ett random skrov med en bula i. So?

  Jag säger inte att det inte kan vara en attack, ett oupptäckt grund, krock med en annan båt, en full kapten, en gammal mina, jultomten och hans slädar. Men i min värld är det så oändligt mycket mindre sannolikt att "terrorister" varit i farten än att naturen spelat tankern ett spratt.

  Och vad själva terroriststoryn beträffar - killen knatade ombord och sprängde sig själv. Det borde väl varit något som besättningemännen lagt märke till, lite sådär och kanske yttrat lite om sådär i början.

  Jag känner mig intellektuellt förolämpad av dåliga lögner. När min fru har en fis på gång avleder hon min uppmärksamhet med mycket mer raffinerade medel.

  Det ekonomiska systemet sjunger på sista versen. Ett krig skulle kunna vara räddningen, som så ofta tidigare skett.

  Det är den ena saken.

  Den andra, egentligen ännu värre för oss jordbor, är att jorden beter sig oerhört underligt. Lägg ihop översvämningar, jordskalv, bränder och så vidare. Ja. Här finns en verklig cover-up.

  Detta med tankern kan ha varit två flugor i en smäll. Måste inte ha varit, men kan ha.

  SvaraRadera
 4. Erik, damer fiser inte, har du inte lärt dig det än..:) Å skulle det pysa, så luktar det hallon...;)

  Allt är en teater. Allt...
  Jag har under snart fyra år satt mig in i en hel del (och bloggat om det i tre år), och det är utan minsta tvivel så att man styr en gigantisk teater inför folket.

  Media är den megafon och styrmedel som lotsar folket att tycka, veta och tro det "de" vill. Exemplen är både många och övertygande.
  Hade vi ett äkta mediaklimat där det var riktiga journalister som var folkets försvar mot korrupta och köpta politiker så skulle världen se mycket annorlunda ut.
  Bildt skulle såklart inte finnas kvar inom politiken till exempel.
  Fattigdom skulle kunna vara utraderat.
  Bankerna skulle inte kunna råna oss så extremt som de gör.
  Krig skulle inte kunna startas baserat på lögner.
  Galenskaper som vindkraftverk för flera miljarder skulle inte knuffas upp överallt.
  Al Gore skulle inte fått fredspris.
  FRA-lagen mm skulle inte ens kommit upp som ett valbart alternativ.
  Osv osv osv..

  Media är styrt, och det är det som är verktyget till att "de" kan fortsätta sin ohyggliga slakt av hela mänskligheten...

  SvaraRadera
 5. Det kan vara frågan om en sprängning, t o m med atomvapen. Avsikten kan ha varit att skapa en tsunami som skulle dra in över Iran. Israeliska
  ubåtar lär ju vara framme i Persiska viken nu.
  Ganska typiskt israeler att misslyckas men skada
  förbipasserande i stället. Sedan skyller man på Al-Qaeda... Hmm... Har liknande hänt tidigare ... Hmmm...

  SvaraRadera
 6. @HCA - det förefaller som om vi kommit till ganska likartade slutsatser. Eller slutsatser och slutsatser - frågan är om man kan kalla det så för det är ju inte en enda sanning utan ett kaskaderande upptäckande av samband som korsvis bekräftar varandra- lite av en fackverkskonstruktion. SPT är en mycket intressant byggnad.

  Peter - ja, det är helt klart en möjlighet - läckert med folk som tänker fritt ;-) Kul!

  SvaraRadera
 7. Läs – vad svenska media tiger om:
  http://ia360702.us.archive.org/4/items/911-history-before-and-after/911history.pdf

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.