Ytterst läsvärt

Jag menar det. Ytterst, ytterst läsvart. Carl Norberg om kunskap, visdom, att ha fel och nyttiga idioter.

"Svenskar är världens obestridliga mästare på att undvika ansvar för dåliga antaganden. Det är alltid någon annans fel."
...
"Nyttiga idioter är vanligtvis män och kvinnor som är intelligenta nog att behålla en given mängd information, men ändå inte är tillräckligt drivna för att ifrågasätta giltighetstiden eller att följa informationens konsekvenser till en genomtänkt tanke, i form av dess logiska slutsats."
...
"Deras förmåga att tänka är starkt begränsad till memorering. Problemet med detta sätt att se på världen är att det utesluter kritiskt tänkande, intuition, empati och alltså egentligen det som normalt kallas för visdom. Det hänvisar oss till en låda som består av alla de saker vi har lärt oss, men håller oss effektivt från de saker vi skulle kunna upptäcka på egen hand."

Nu har du läst nästan halva inlägget. Lika bra att läsa hela. Har du inte tid med det har du inte en chans att fatta vad som händer. Jag vet att det låter lite kaxigt, överlägset eller rentav taskigt. Men det är likförbaskat sant.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans