Den enes bröd, den andres tandproblem...

...som det brukar heta i ordspråket. Jojomensan, visst är det väl så.

Jag diskuterade med en gammal kollega som inte är så där vansinnigt gammal men som varit en verklig föregångare inom LCHF-fenomenet. Vi pratade om kopplingen mellan kosten och tänderna. Om att det i LCHF-fenomenet dykt upp ganska tydliga indikationer på att LCHF-mumsare fick betydligt mindre problem med tänderna.

Jag tyckte det kändes fullkomligt rimligt att kosten - eller något annat beteendemönster - måste vara orsak till det i den moderna människans i historiens ljus ganska plötsligt anlända tandvårdsbehovet. I gängse modeller förklaras detta tandvårdsbehov genom människans tilltagande ålder. Men som allmänt ouppfostrad tänkare är jag av den personliga åsikten att människans ålderskurva inte nödvändigtvis är sådär välpaketerat linjär och att man därför inte per definition måste köpa medellivslängdens variation som förklaring till precis allt. Inte alltid. Åtminstone inte på det hypotetiska planet.

vaken.se finns en liten teoretisering kring våra brödvanor och våra flourvanor. Det sistnämnda varandes intuitivt ytterst relevant. Men som sagt; inte gräva ner sig. Bara kika lite ;-)

Kommentarer

  1. Visst är det så känsla vs teknologi. (ansvar)

    SvaraRadera
  2. Ge mig en bild på ägaren av google.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.