Den utbildade tanken

Det förefaller alltmer som om tanken, den fostrade och formade tanken. Den kunniga tanken. Den faktaspäckade och erfarna tanken. Den kultiverade tanken formad till åsikter vidare till bedömmande och i förlängningen dömande. Skattande. Intellektuellt uppskattande. På inlärt rimlig basis styrandes utforskandets steg till underbyggande av det redan befästa och bort från vad som skattats orimligt vid en första tanke.

Men den fostrande tanken föder också mönster av iakttagelser. Iakttagelser som vid sidan av varandra, korskopplade och vilandes på en bädd av erfarenhet blir till mönstersyn. Mönstersyn som i en viss riktning gör det möjligt att upphäva de inlärda mönstren till förmån för insikten kring den återhållna återhållsamhetens kraftfullhet.

Att låta känslan bo i tanken och att låta den flyta helt fritt. Att låta bäraren skörda frukterna av att bara iaktta tankeobjektet istället för att intellektuellt brotta ner den, ställa den mot väggen och pressa in den i ett hörn. Att tänka rätt är fjuttigt, att tänka fritt är att knappt tänka alls. Så skulle det naturligtvis aldrig kunna stå över ingången till en universitetsaula.

Kommentarer

 1. Väldigt få kan skilja på vad som är sina känslor och vad som är andras känslor och dessa är lätt manipulerade det säger sig självt.
  Både jaget och den uppfattade egna känslan är grund för själva ledandet och har använts under lång tid för att skapa doktriner och i vår tid accerlerar det totalt utan egentligen någon begriper det alls.
  Kärlek är förståss det högsta mönstret som inte kan ändras av de andra känslomönstren därför är den flyktig för den som inte lever i sanning i sina känslor eller andras känslor.

  SvaraRadera
 2. Datorn väljer de mest skojigaste kontroll bokstäver här som på förra komentare fick jag "tazab" för mig får dessa ord en stor mening genom vad jag skrivit.
  (nu nakinggib)

  SvaraRadera
 3. Finurligt iakttaget som vanligt. Som sagt, det bästa sättet att tänka, är att inte tänka alls. Då kan nämligen det Högre Jaget komma in med helt nya tankar som aldrig tänkts förut och en massa insikter om Allt.
  Och det där med alla dessa inlärda kunskaper och studier - ja inte är dom till mycken nytta för själva livet inte. Men många har tydligen ännu något att lära av sådan indoktrinering - men inte kan man prata något vettigt med sådana människor. Det blir olika världar. Och det där med "fakta" har ju ingenting med den större verkligheten att göra och blir bara meningslöst rabblande. Det blir till att lämna det mesta av detta gamla och de som inte följer med, får klara sig själva - i sin Värld.
  Nu har jag tyckt till ...

  SvaraRadera
 4. Alfabetet i sig själv är bara fakta om något. Om detta finns det experiment som är upprepade och är idag bara fakta och det har stor betydelse även för bara drömmare.

  SvaraRadera
 5. Det är nog lite svårt att hitta de där verkligt hållbara armeringsmattorna av mönster som föder den fria tankens fruktsamhet utan att studera fakta. Åtminstone uppfattar jag det så. För även om fakta är felaktig och rentav lögn så har det ju ett tydligt innehåll. När något påpekas som varandes enhälligt omöjligt, till exempel - då kan man nog vara säker på att det rör sig om kraftfullheter.

  Så man kanske får vara tacksam för allt man lyckats faktamässigt insupa innan man insåg att det inte var fakta. Sådant man därefter kan använda...

  Paradoxer, paradoxer.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans