Ingen kommentar

Jag hade bestämt mig för att inte lyssna på ekot i går, trots att dagen till största delen skulle tillbringas i bilen. När jag så efter ett så här i efterhand synnerligen misslyckat vägval kom att sitta och vänta på en färja i 30 minuter (jag ville verkligen åka båt, men en timmes omväg hem från Stockholm var kanske att ta i…) blev det emellertid dags. Likväl.Det talades om att några dag- och kvällstidningar införde nya principer för alternativt stängde av kommentarsfunktionen på sina webbplatser. De nya principerna var i huvudsak att kommentarerna modereras innan de blir synliga – istället för som praxis varit hitintills – att de blir synliga direkt och städas bort i efterhand.Bakgrunden är väl i huvudsak efterdyningarna från norgehistorien och en generell syn diskussion publicisternas ansvar för å deras mediala utlämningsställe lämnade kommentarer. Mer om detta finns på den mycket väl namngivna bloggen Ingen kommentar som i övrigt just predikar den linjen.Jag blir nästan salig i åminnelse om de sena nittiotalstilltagen på Internet. Jag var ju mitt inne i bubblan och som ungt IT-företag med någotsånär sikte på börsen skulle även vi utforska internet och dess möjligheter. ”Man kan låta användare chatta och kommentera!” lydde de innovationsstinna lockropen. Men företagsjuristens pekfinger lät inte vänta på sig. ”Vi måste i så fall hålla koll på varje liten bokstav någon annan skriver – det är vi som är ansvariga utgivare”.Det var alltså ungefär tretton år sedan. De teknikglada entutiasterna på landets nyhetsföretag fick tydligen gehör eftersom kommentarer har varit mer eller mindre möjliga sedan webbupplagornas födsel. Det har stormat i kommentarsfälten och det har i takt med att människor vaknar upp till insikten om vad media egentligen är kommit att bli lite av en nagel i ögat på redaktionerna.Massmedia är trotsallt massmedia. Massmedia talar med en noggrant avvägd, utstuderad och i hela samhällsmanipulationen ytterst väl invävd röst. Kommentarer som kan påpeka uppenbara brister eller det kanske bara lite klartext om vad media egentligen är kan faktiskt inte ha något existensberättigande. Massmedia är alltså massmedia.Jag tror nog att det skulle kunna vara ganska förtjänstfullt om kommentarsfunktionerna helt försvann från de stora mediasajterna. Alltför många av oss som ser saker för vad de är tillbringar mycket tid på att skriva kommentarer som sedan raderas. Om vi inte hade denna ventil kanske vi istället skulle göra större nytta på andra sätt, vem vet?Och för den som även framledes vill ge sin syn på saken i ”de storas” kommentarsfält är det ju bara att plocka fram och vässa på ironin. Det kan bli vansinnigt roligt, faktiskt!Avslutningsvis, när vi ändå vadar i nyhetsträsket:

Hittad av Marie H. Maj, moj!

Kommentarer

 1. LOL för finska nyheter!
  Försök till tystandet av kommentarer, får man väl bara överlämna till Högre makt. Åsikterna och sanningen går ju inte att stoppa. Men just nu känner jag irritation - all slags försök till förtryck - det känns.

  SvaraRadera
 2. Massmedians stöpande drag står upp i halsen och man bör inte läsa skräpet för det är svårt att inte bli arg. Och är man arg är man inte direkt klar i tanken och gör misstag och det är syftet med stöperiet alltså att stöpa massan och göra de som inte går stöpa i grytan förbannade så de skriver fumligt och inte konkreta budskap. Om de arga mot förmodan håller sig kalla och skriver bra så censureras de snabbare en kvickt. Man kan bara hoppas att flertalet är medvetna om detta bedrövliga bedrägliga spel.

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog att fler och fler raskt begriper vad det handlar om detta med media. De senaste månadernas nästan hysteriska eskalering av "psykosgraden" hos media har knappast passerat utan spår. Säkert mer än hälften.

  Men - som alltid - inget man direkt pratar om, så utslaget av insikten tar säkert tid...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans