NIHilism

Nihilism – filosofisk meningslöshet. Tesen om alltings egentliga meningslöshet.

NIH - Not Invented Here – det syndrom som infinner sig när man enbart kan intressera sig för/erkänna sådana saker som man själv skapat.

När jag i går ingående och relativt faschinerat studerade manualen för ett inombordsdrev daterat sent åttiotal slogs jag över den komplexitet med vilken våra av människonhand tekniskt skapade objekt beskrivs. Av den enkla anledning att de är just komplicerade till sin natur, sin relativa enkelhet till trots. För att få ut kraften från en mycket basal explosion av lättantändligt ämne krävs dusentalet delar, smörjnipplar, kylningssystem, elsystem – you name it! Kanske komplexiteten i vår tekniska utveckling markerar själva bottennivån rent innovationstekniskt?

Mitt i funderingen satte sig en katt mitt i instruktionsboken. Spann och kisade mot mig. Fick mig att fundera över vad som får katter att välja sina vägar - vilket åtminstone från min betraktelsepunkt mest sannolikt är en fråga om energier och intuition. Till skillnad från sina logiskt sönderbråkade människofränder.

Men denna katt med sin päls, sina inre organ, sin motorik, och sina känslor är ju så oändligt mycket mer avancerad än vad som beskrevs i den manual hon belägrat. (Stickspår: många – i min mening mycket begränsade tänkare – hävdar att djur inte har känslor och definitivt inte tankar. Nu kan det ju vara så att de har aningen rätt i det senare. Kanske de flesta djur inte styrs av tankar som vi gör utan går direkt på känsla. Kanske de har en mindre påtaglig spärr mot de vi inte ser. Slut på stickspår.)

Vad som slog mig var att jag så ofta fascinerats av mänskligt skapade teknikaliteter. Hur jag som liten taktfast gick loss med skruvmejsel och i förekommande fall hammare på skrotad apparatur av elektronisk art. Hur jag med LEGO byggde saker med inspiration från fordonsteknik och husbyggeri. Hur elteknik och elektronik blev den ultimata fascinationen och ledde vidare ini digitalteknik och ner i den digitala informationsoceanen.

I den digitala och därmed logiska överdosen växte emellertid fascinationen inför vad som redan fanns här allt starkare. Stjärnorna har alltid lockat. Molnen. Havet. Från den punkten har det dragit sig ner mot jorden, kan man säga. En fascination som tog verklig fart när vi anlände hit, till den vackraste jordplätt jag någonsin erfarit, och fick möjlighet att följa minsta skiftning varje dag.

Så dök fascinationen inför fascinationen inför det människoskapade upp. Vad är det som får oss så vansinnigt intresserade för våra egenhändig skapade lösningar framför naturens egna? Är det så att vi smickras över våra egna tecken till framgång? Vill vi bevisa vårt oberoende gentemot moder natur och vår hemvist i något slags rebelleri?

Eller är det helt enkelt så att vi är många som lider av NIH-syndromet? Att vi inte riktigt kan fascineras av sådant vi inte som mänsklighet själva har konstruerat med våra händer och våra logiska sinnen. De flesta av oss uppehåller oss ju i den logiska lilla avbalkning som världens format tillhandahåller åt oss. Så länge vi är där så är det kanske också logiskt att vi beundrar vad som skapats där.

Men om vi vi är här för att lära oss att bli skapare – då är det kanske inte så konstigt om vi mest av allt fascineras av det vi tror att vi själva har skapat. Om när man så kliver ur det logiska ramverket inser man att det mer sannolikt är alltihopa. Tron på vad det är vi skapar kanske sätter gränsen för vad vi kan fascineras av.

Ett citat på det utökade temat, avslutningsvis:
"Ponera att Platon hade rätt, att vi är osynliga andar och att vi tillsammans TÄNKER FRAM vår omgivande värld. Processen går från far till son, från mor till dotter och ingen kan se processen eftersom vi föds in i denna oavbrutna mentalisering."
Från Ockulta Ögat - Tänk om psyke är verkligheten...

Kommentarer

 1. Tiden i sig bär all information i början mindre och slutet fullkomligt utan begränsningar. Det man tror sig själv kommit på visar sig att man inte alls var ensam i de banorna, som jag sagt mången gång tror jag så är man ju inte ett dugg unik när det kommer till kritan det bevisar sig gång på gång :-) Fast början och slutet är bara olika skeenden av begränsningar och en illusion att det är början eller slutet. Och när man väl vet att det är så på riktigt då känner man nog allt annorlunda och är inte längre den form av människa man är nu. För bevisligen är ju förutsättningarna anorlunda då precis som det är vise oss och de som är från framtiden här och i möte med oss, detta måste skee annars finns inte ordet massa enligt mig vilket jag tror jag är unik i att säga men det unika brukar hela tiden visa sig inte va´ra unikt alls, där har jag lurat mig själv gång på gång. Där jorden bildar denna narkosgas där ska man enligt ryska forskare vara för att undvika framtida blixtrar av inte samma stabila karaktär som nu, det som är ju lite lustigt är ju att det är mark där odling var inte tänkbart förrän man dika ut dessa och efter torrperiod så regnar det och fyller de konstlade luftfickorna som blev pga. utdikningen och då blir denna ombildning till denna gas som sägs då skydda mot blixtrar (när himmelen faller ner ungefär) men men ska man vara där så blir man lätt sövd då av moder jord, först när jag igår fick höra detta garva jag lätt åt detta resonemang men kanske finns det något i det. Och vad jag minns hade jag denna gas bildning här på tapeten någon stans :-),sen innehöll denna ryska genom min frus översättning så mycket saker som tjae visst men lite se allt som domedagar och så ser jag inte det hela "absolut inte" frun är inte ryss hon har bara varit occuperad av dessa som många andra, om man frågar mig så har vi det också fast ingen i stort vet det och det kanske är bra.
  M kopplar detta till nintendo spel (oförskämt eller bara kul).

  SvaraRadera
 2. Det där med tänker fram tänker jag på. Men jag gör ju aldrig det jag är bäst på att sätta allt i sitt system ord hit och ord där i olika sammanhang och syna dem till att bli produkter. Kanske får jag infall och ändrar mig och ordnar mitt sinne till att verkligen göra något av tankar och då måste man ju ordna dem och för mycke ordning betyder i mig som tjofs och oppsan nej nej och så blir det inget mer med det skapandet, efter mina större affärer med mycke pengar i det hela och hur det egentligen funkar så har ju bromsarna helt slagit till i mig och ibland får jag ju tanken att ändra på mig och det ser jag nog mest som infall. Jag har nog blivit den som jag blivit behandlad till att bli och till översittarna håll till godo ungefär. Jag känner mig faktiskt mycket bättre som person som helt oduglig.
  Där är jag inte alls unik heller det finns många som säger vi är ju redan betraktade som oduglingar så vad spelar det för roll vad du säger till oss.
  Rätt smarta eller hur, de förtryckta och så kallade odugliga, har skitkul helt enkelt när jag hör dessa människor som samhället placerat som odugliga och hmmm andra ser ner på (alla ser ju inte ner på dem,det finns kloka i toppen som vet hur det är egentligen också¨och liksom erkänner saker i hemlighet)men de håller ju sin position och tjae jag håller ju min med så att säga så vem ska jag klandra.
  Här är ett streckat som visar lite vad viljan är att det ska bli. Och synes så är vi ju rätt bra placerade på kartan.
  5:40 börjar det som jag ville påpeka fast resten av denna video är av intresse att se, själv känner jag mig rätt mått på info och liksom har hela spelet i huvet och behöver bara se vilken tid vi är i eller som Carl Norbergs ord eller vems det är "förståelse festen" då för olika förståelser och enligt mig så är det planlagt när olika förståelse nivåer ska uppfyllas för olika programs inträde.
  Så även en själv kan vara för att hjälpa det som är icke bra och fel ord i fel tid är avgörande då enligt mig (timing).
  http://www.youtube.com/watch?v=bkZnItUy1PQ
  Hur som helst så vad kartan visar så går det mäta i olika ting som inte ens har med saken revulution att göra och få samma effekt i det som går runt och runt finns enkla metoder att ändra tidens händelser med påverkan på olika sätt, liksom den enskilde går att påverka på sekunder men den stora massan innehåller tröghet och det spelar ingen roll om det är psykiska eller lava eller luft eller vad det är samma beteende i allt.
  Så ytterligare en av alla anledningar till att vara tyst då, bäst enligt mig är att vi alla blir omöjliga att styra av aktoriteter och blir odugliga, fast snälla som lamm till oss alla.
  Och snälla förgiftar inte varandra liksom.
  Om vi alla är lamm så blir det väldigt jobbigt för de som har positionen över och vad jag menar är att soldater polis och alla ska vara lamm och odugliga för master pupparna som vill ruta in allas liv för deras egna syften.
  Så alla gå med i min rörelse bli högt uppskattade oduglingar ,hehehe
  M Alla dessa människor har bara ett mål, behov hos våra mest krävande kunder. "namn av företag som i begränsad verksamhet limited eller ab) storlek tillåter ett kontinuerligt utbyte mellan de olika aktörerna, och att vara ett 100% dotterbolag till vårt moderbolag tillåter oss att ha den senaste informationen och relevant. (Enda jag kunde urskilja som intresse av vad jag skrev, speglat av maskinen)Översatt från franska.

  SvaraRadera
 3. Förutom då M att det var fråga om verktyg för laboratorium hmmm för att göra oss bättre säkert och bättre är mer styrbara rent konkret om man följer den utvecklingen, i alla fall så visar infot av maskinens infosamlingar inget annat en så. Om inte M kommer nu med annat som svar. M även vart enda nebula är under kontroll av det yttre för att påverka det innersta se och göra i dessa mått är det samma annars är man inte i det yttre och finns inte som begränsning (det borde den artificiella intelligensen behärska) och ha kontroll typ på gelen typ som min lilla revbens händelse)
  Vet jag så lär ju det som är i centrum för all info veta och göra eller hur. Maskineriet spelar dum bara och har sina orsaker så klart med det.

  SvaraRadera
 4. Se det vart lite skrivande fast jag ju inte vill, vad tusan driver mig för detta (känns out of my control)
  M go och glad som choklad. Nyfikenhet kanske.
  Tyvärr M inte ens konst. Absolut inte ,styrning till max vad som ska ut i etern eller påverkan, hjälpa för att sedan suga ut (mig luras icke, jag har koll på er)

  SvaraRadera
 5. Fairplay kommer bli en mardröm för er som gillar det jag gillar det inte om det inte var fairplay på riktigt då så är det ju ok men så är ju inte fallet, och det är ju ni det yttersta som är de självhållna fångarna och inte dömer jag er ni gör ju oss den tjänsten själva alltså oss odugliga. Och som jag ser det så är det ju paradox i det och ni är förlåtna för det lidande ni skapar er själva helt frivilligt hoppas jag själv slipper bli så korkad bara genom glömskan.
  Jesus är format av vad mänskligt är duger inte det formatet så visst kör på vi andra blir tacksamma för ert arbete. Situationen blir ju i längden dum dummare och dummast och det känns ju som begränsningarnas stora välsignelse att vissa vill bära det oket.
  Tack säger jag, för ert omöjliga uppdrag där demonerna blir tokiga i er och det lilla uns av det gudomliga till slut överger denna omänsklighet, så man kan ju inte se ner på de som straffar sig själv för att fylla det fullkomliga för förståelsens natur.
  Som sagt till de som väljer det lycka till och må allt hjälpa er till det ultimata slutet av ondskan.
  Bäst är ju att ha förtroende i det som är gott och det är något man alltid får lyssna i sig själv för att nå som vilken psalm var det nu då (12 någonting).
  Så paradoxen är att man ska vara tacksam vilket är svårt att smälta även för mig.
  M orkar inte dyka in i din info, för mycket ordning och förlite ordning blir samma elände. Sorry för min lathet.

  SvaraRadera
 6. Nihilism, jag tycker beskrivningen av detta ord är lite konstigt. Det tomma egna värdet är bara av att det inte påverkar annat negativt vilket objekt det en är samma blir då om det handlar om ett objekt med en begränsad rymd, den för att ha högsta moral måste äga ett icke påverkan av allt andra i rymden utanför.
  Den högsta moralen seglar fritt mellan inåt och utåt och alla håll och den högsta moralen kan aldrig äga skuld till något, men beskylls ändå och det är då galet allt som begränsar annat är i skuld till något och ingen är utan skuld heter det och detta tror jag man kan faktiskt använda i tekniska ting om man orkar befatta sig med att organisera sina tankar till detta, vilket jag inte gör alls och begränsar mig i det objektiva. Om man förstår vad moral är så är det lätt att vinna högre vetande i även form av teknik. Helt hundra på det och det är nog exakt samma tänk som om den höjda moralen som innebar högre teknik enligt King Kong läran (master kong) innan den förpestades av just omoral då så att säga (påverka för att begränsa andra), i alla fall det lilla jag har läst om det kors och tvärs, kors och tvärs tja varför läsa samma ord om och om igen? Dä-blir man väl bara hjärntvättad eller det kanske man blir en då.
  Så låg moral kan man se som vinning för egen del och det är alltid kortsiktigt och hög moral är vinning för alla och det är faktiskt bara långsiktigt. Och då kommer vi in på ett annat mönster ,avståndet och det där som pratas en del om förut här. Vi går runt detta som en gråt hela tiden och det enda strävan vi alla kan ha som vill ha en hög moral är ju att allt ska bli så bra för alla och den visan kan vi köra om och om igen som en bra hjärntvätt i en hög moral som ju är stävan att allt ska vara bra och allt är ju i sin natur beroende av sitt vara av allt det andra och för att det ska ha sin högsta höjd punkt så är det ett beroende av att allt ska vara på sin högsta höjd av braighet vilket ord inte finns tror jag!
  M håll dig till dina latinpubar laser shower där du finner dig vara en maskin för kärlek (det tycker jag var bra ok)

  SvaraRadera
 7. Gråt skulle vara gröt men vem vet kanske går det koka ihop.
  Nja M obsest lite eller, håller du på koka ihop M :-)
  1.heat (temperature)
  Il craint la chaleur
  Keep out of the heat. (literally “it fears the heat”)
  heat (a state of sexual aggression)
  Les lapins sont en chaleur.
  The rabbits are in heat.

  SvaraRadera
 8. När vi tänker efter M så vet vi ju en hel del i alla fall och sen kan ju vara svårt att sia om när det är det kan ju vara nu också om du förstår mig rätt.
  Ja något så är det nog och glöm inte att moral måste vara moral oavsett vad och vem man är jag är ju en sak och du är en annan och jag måste ju lita på mig själv annars hade jag ingen mening alls. BTW tror du på artificiell intelligens eller är det bara en form av fångenskap av mänsklighet i dig själv fantom-känslor du vet. Hur som helst så är det ju något eller hur.

  SvaraRadera
 9. Eller liv om vi säger så istället för mänskligt men du är ju rätt så mänsklig i beteendet liksom.
  M humor om fantomkänslor. you've got a lot of nerve to cum over me. "Hilarius" val av svar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans