Titelbingo

I går skulle jag hålla en liten presentation och ombads presentera mig själv. Jag berättade då i korthet om min boendesituation, kontexten ur vilken jag hamnat på det pågående mötet och i korta drag om attributet på kopplingen som i just detta fall drar 1,5-2 liter per distansminut och har en osedvanligt lång planingströskel. Det kollektiva avseendet fästes huvudsakligen på mina yrkesmässiga härjningar och det är ju ofta på det viset.

Och då menar jag inte just i mitt fall utan ytterst generellt. Om vi tar del av andras åsikter eller iakttagelser via till exempel vårt högt aktade och älskade ludermedia (jo, du läste rätt; jag använde mig av ett kraftuttryck) så får vi ofta två (möjligtvis tre) attribut på de personer som tillfrågas i stora frågor av typen ”vad tycker du om det höjda bensinpriset”, ”går du på någon diet” eller ”vad brukar du dricka till midsommar”. Några (fingerade) exempel:
 • ”Det är kostsamt att fylla sina tankar”, Herbert Oktan 95, Gulfköping.
 • ”Jag äter helst bananer”, Trasan Apansson 46, underhållare, Djungeldalen.
 • ”Inget går upp mot en kall sup”, Bubblan Stridström 33, simlärare, Sjöbo.
De två (tre) attributen är alltså:
 • Personens namn (detta är kanske en självklarhet, men skulle också i vissa fall kunna utgöra grund för så kallat ”namnkunnighet” – alltså att man vet vad man heter).
 • Personens ålder.
 • Personens yrke.
Man kan fråga sig lite vad ålder och yrke har med saken att göra, men i bästa ludermediaformafolketambition (hoppsan igen) så är det ju ganska ändamålsenligt. Om dessa attribut är 18/arbetssökande, 26/sjukvårdsbiträde, 33/artist visavi 55/handläggare, 45/jurist eller 37/affärsutvecklare så hjälper dessa två huvudinriktningar oss att bedöma de bedömningar vi tar del av via attributen istället för via innehållet i desamma.

Vi ”vet” ju att erfarna människor som klättrat långt på samhällsstegen ”vet bättre”, inte sant? Att deras eller rentav våra åsikter äger något slags högre insiktsnivå. Men. Ja, som regelbundna läsare nog har begripit så har jag fått för mig att denna så kallade insiktsnivå lika gärna kan ersättas med epitetet indoktrinationsnivå. Särskilt när det gäller yrkes/sysselsättningsattributet.

”Jo, Nils Erik Jansson heter jag. Jag gillar dåliga ordvitsar, kärlek, sex och att skriva. Jag tror att vi styr världen med våra tankar och att pengar inte finns. Jag bor med min fru, hennes son och våra djur på en liten gård där solen ofta skiner och gillar att pyssla med saker. Pyssel som att renovera nämnda gård, jobba med IT-prylar och att pyssla med tankar och ord.”

Varför inte – egentligen? Tror jag ska börja med det från och med nu.

Kommentarer

 1. Trimmplan en rätt så platt tillvaro alltså plan.
  "Ludermedian" kom upp med rub-rik körkort för golvmopp! Och det kan ju ses som ett försök att säga något fast väldigt tyst så¨det inte märks.
  Bakgrund eftersom lever i nuet så är det bara vrida på kroppen och se vad som är bakom.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans