Smiskinitiativet

Darpainitiativet, skulle man kunna säga. Jo, jag är lite skadad av mitt TV-tittande, men det är säkert inte utan anledning. Darpa, som sagt. Många med tekniskt intresse känner till det. Andra gör det inte. Ett slags inte särskilt stort men synnerligen inflytelserikt förskningsinstitut i gammal god amerikansk ”statlig” regi med koppling direkt in i hetluften under försvarsdepartementet ”over there”.

Så vad har Darpa på sin meritlista. Ja, eftersom du läser min blogg via Internet så lämpar sig väl det paketväxlande informationsnätet ARPANET väl som exempel. Mönstret till dagens Internet och dess synnerligen redundanta och stryktåliga arkitektur kommer ur Darpa – som då hette Arpa. Legenden säger att det var ett gäng Arparianer som bodde på Hawaii och körde hårt med LSD.

Darpa bland annat konstruerat en mycket stryktålig robothund.

Inte skälla.

Darpa har också begåvat oss med konstgjorda små insekter med förmågan att smyga sig in nästan var som helst för att till exempel avlyssna eller väcka något tilltänkt förhörsoffer. Givetvis finns där fredliga applikationer också… Eh. Kommer bara inte på någon för tillfället. Förslag? Egyptens tusen miljoner gräshoppor – en av de bibliska plågorna – kanske kan vi återskapa scenariet och ge turisterna en verklig upplevelse?

Det är bara en fluga…

Darpa kör nu ett projekt som kallas SMISC. Social Medias in Strategic Communications. Knyter ihop säcken, så att säga, kring det Internet man lagt grunden för. Ett intressant modus operandi på tillämpningsfronten. Först ger man världen Internet, sedan ger man dem Smisk. Från darpa.mil:s projektsida:
To accomplish this, SMISC will focus research on linguistic cues, patterns of information flow and detection of sentiment or opinion in information generated and spread through social media. Researchers will also attempt to track ideas and concepts to analyze patterns and cultural narratives. If successful, they should be able to model emergent communities and analyze narratives and their participants, as well as characterize generation of automated content, such as by bots, in social media and crowd sourcing.
Nyckeln till varför företag som samlat mycket data om folks vanor och ovanor är de högst värderade teknikföretagen.

Vilken tekniknörds pojkdröm ryms inte inom Darpas väggar? Jag skulle kunnat offra en arm för att få jobba med den typ av teknik dessa gossar går jobba med – i alla fall fram till 25-årsåldern (ingen större förlust, Darpa forskar på protesarmar som styrs direkt från hjärnan [sannolikt med en liten militär bypassventil för säkerhets skull – det kan ju vara taktiskt att låta just avtryckarfingret vara fjärsstyrt]).

Innovation bor i de flesta. Och de som lever av dess flöde, dess gravitationsfält, mår inte särskilt bra om de inte får klura och hitta på. Genialt av de som håller i trådarna att mot en fasad av utstuderad uppgivenhet och innovationslöshet i sammhället i stort fånga upp dessa tänkare och skörda deras intuitiva arbete. Genialt.

Men tänk på det nästa gång du läser om något bilföretag som säger sig experimentera med den senaste, superavancerade, varianten av batteriteknik, bygger miljöbilar, eller när du ser en ny och banbrytande smartphone. Tänk på vad verklig utveckling är och vad som lanseras via det patetiska skådespel som kallas konsumentapplikationer. Stenåldersteknik byggd för att gå sönder och bibehålla illusionen om att tekniken inte utvecklas – bara dess applikation. Verklig innovation är inte till för gemene man, bara för de som tycker sig ska hålla ordning på förskocken och som anser sig äga oss. Tänk på det.

Kommentarer

 1. Läser man om enzymer (proteiner) och hör av populara vetenskapsmen tala så som senast jag hörde Mr Kakao prata om bland annat Resveratrol som finns i rövin bland annat och kan reducera inflamation med 98 % enligt djur försök lalala jattebra sen pratas i samma länga om kromoson ändarna TTAGGG och självfallet AATCCC men aldrig inom medicin pratas det om vad som är grunden typ grunden för en målare kan ju vara själva duken eller underlaget så att säga och inte bara färgerna för det går ju att använda mönster öh.
  Men faktiskt vi lever i tider då man faktiskt inte känner att det är tid att säga så mycket på djupet om saker och ting (när det handlar om egna tankar och inovationer)Jag har sagt en hel del och inget vad jag sagt är nytt och vet man det så vet man något annat som hänger runt omkring allt.
  Ungefär att knowledge finns lagrat redan och inget är någonsin nytt. Sånt känns konstigt men så är det nog ändå om man vill tro annat vilket jag ju ofta gör, fast man kan bromsa och parkera (sig själv i alla fall).
  X är emellan det som ska vägas till jämn vikt kromosoner är ju av två och avtecknas som x hjärn halvor korsar ihop annat en vad som är i hjärnan rätt solklart och inte alls så vågat påstående står ju i läro boken också lite lätt förstås.
  Men hur som när man vet borde man ju kanske ta det lugnt för att man just vet, fast ärligt jag har ju inte fattat detta hela tiden utan det har klarnat nu vad som är funktionen.
  Man kan säga också ord utan mening kan finnas men meningar utan ord kan ju också finnas men inte i text så att säga men ord är även funktioner och ord som vi ser är för oss ,symboler av skillnader som kan vägas i jämvikt utspridda utan jämvikt så blir mycke text överflödig liksom..Samma med massa och svarta hål då liksom.

  SvaraRadera
 2. Typ jämvikt exempel, i en kok bok har jag lärt mig att kineser balanser efter färger i maten ,det får inte vara för mycket av något som stör färgernas harmoni tillsammans om jag översätter vad jag läst i mina ord då. Det jag funderat på är ju att det kan ha stor vikt om man tillägger mycket jordnötter som innehåller tyrosin (tror jag om jag hade rätt protein i tanken nu )i alla fall denna om jag fattat kunskaperna rätt så är den i vikt av att ändra då ah ni vet AT Å GC sitter liksom alltid ihop i DNA och när det är RNA så byts T om jag minns rätt ut till Uracill och tyracin kan medverka till att det är obalance i hur mycket uracill det finns i cytoplasman och då kan det gå helt enkelt för fort med replikationen av proteiner och därför kan det vara vissa som är över alergiska mot jordnötter.
  Okej bara mina utflycktiga tankar i ämnet men nog värt att spekulera i för de proffsiga. Allts¨å en viss tröghet kan vara önskvärd i läsandet av DNA.
  Säger jag då i flour conspirations tider bland jordnötter hehehe Tyrosin kan medverka i massa konstigheter men detta var bara en sådan där snabbtanke och jag har inga egentliga belägg för at detta är riktigt bara en känsla. Men då varför snöar jag in på helt absurda saker i förhållande till mig själv och vad jag är på denna jord, jag borde ju tänka på helt andra saker en sitta och analysera sånt menar jag, jag gillar ju vandra fiska dricka vin osv är inte alls så tänd på att gröta i vetenskapliga ting. Ända svar jag har på det är ju end of time så som kromosonerna själva är programerade för att möta detta nya då om man får se det i annat perspektiv för jag är ju inte alls avskräckt för att vi plopp går in i något i universum det ser jag bara som en förhöjning av rörelsen eller Maskinen Universum. Allt är ju rörelse och att fastna är ju tråkigt och det vill man nog inte som tanke flipprande varelser då upplevs allt tråkigt och trögt och plågsamheter växer varför sådana ska finnas fattar jag inte alltså plågsamheter och ja du fattar detta så klart förmodligen så förstår alla detta för det är i luften eller kosmos redan tillgängligt för alla men vi är bara blockerade för vi består i begränsningar all materia gör det även tankar och även ord så bakom ord finns det obegränsade.
  M egentligen vill jag ju typ näverslöjda och odla röding, verkar coolt men men är man låst av överheten att äga något så är det ju omöjligt, kanske därför jag bara tänker och är i mina tankar och sen blir sjukskriven för att jag är i mina egna tankar och inte gillar översittande myndigheter. Lysande eller hur grispittar hål till skräpkultur av bestämmande idioter, hur ska man annars i min situation se dessa puckon?

  SvaraRadera
 3. Å faen tänkte nu när jag skrev kok bok så kan man ju bli misstänkt för något, man måste nog tänka på vad man skriver för puckon kan ju få det till vad galet som helst...
  (Tillbaka till vad M det var mycket konstigt förr med)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans