Om ledarskap

Vad kännetecknar en god ledare? En god ledare står för hög konduktivitet och ett förmedlande av strömmar med så litet motstånd som möjligt. En god ledare gör inte bara som han blir tillsagt, han sprider strömmen till en större mängd människor också. Får dem med sig.

Motstånd innebär som alla insatta i ellära vet effektbortfall. Resistensen förorsakar ett slags energimässig friktion. En god ledare vet att överbrygga resistensen med vad medel som finns vara lämpliga för uppgiften. En god ledare kan få med sig många människor dit han blivit tillsagt att leverera dem med minsta möjliga motstånd. En god ledare ska inte lägga sig i anledningar eller motiv, en god ledare ska blott göra sitt jobb.

Definitionen av begreppet ledare från elläran skvallrar om de egenskaper som efterfrågas hos våra världsliga ledare. Och det är knappast någon slump att det blir svårare och svårare att finna människor som kan tänka sig att ta sig an ledarbefattningar. Mänskligheten har genomskådat ledarskapet och endast de vilsnaste och mest juvenilt bekräftelsesökande individerna ikläder sig ledarrollen.

Vi förväxlar ibland ledarskap med något annat. Att vara föregångare. Att inspirera och hjälpa människor växa. Men det är något annat, något jag inte kan finna ordet för riktigt. Jag vet bara att det inte är ledare. Låt oss kalla det inspirator för tillfället. En inspirator kan vara den som lär människor att lita på sina instinkter. Att inspirera dem att ta itu med sina egna låsningar för att bli fullkomliga och suveräna individer. Det är inspiratorer vi som individer i en individfientlig struktur behöver, inte ledare.

Kommentarer

 1. Låter som en professionell säljare.

  SvaraRadera
 2. Det är nog exakt vad det är. Och om det är svårt att rekrytera ledare så är det inget emot vad det är att rekrytera säljare. Det har gått och blivit i det närmaste helt omöjligt... Strålande!

  SvaraRadera
 3. Man måste ju sälja sig själv för att "få" ett arbete sägs det. Men är man fri om man sålt sig själv? (jag dömer jag bara säger, och vad det betyder vet i tusan :-)

  SvaraRadera
 4. Jag dömer inte skulle det vara men hur som det kanske är så.

  SvaraRadera
 5. I alla fall så har jag svårt att bevisa att jag inte är en robot.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans