Klartext när den är som bäst

Det är inte ofta man slår på radion i bilen, men manövern belönades rikligen i dag. Cevrenka i toppform 1h38m in i följande morgonpassklipp.

Lyssna: Morgonpasset i P3

Det är ju alldeles lysande att höra någon att - förutom själva belysningen av pengaskapandet ur tomma intet - faktiskt ikläda sig taktfull tystnad inför det faktum att guldet kostar väldigt mycket fler dollar än när dollarn var ung. Vad säger det mest om - penningen eller metallen? Precis.

För hugade rekommenderas å det bestämdaste David Graebers odyssé över skuldens första 5000 år. Själv fastnade jag på kapitel sex, men redan de första 100 sidorna ger en god breddning av förståelse för vad som utgör penningens verkliga värdegrund; skulden. Så kan man ju fråga sig - likt kanske främst Carl Norberg - om det verkligen är så hemskt att inte längre vara bunden av den i min värld fullkomligt illegitima skuld som utgör den värdemässiga backningen för allt vi ser inom vad som omger penningen eller om vi helt enkelt ska vända på klacken och gå vidare.

Vi bär - genom penningsystemet - alla skulden för den uteblivna avbetalningen på den uteblivna avbetalningen på den uteblivna avbetalningen på [och så vidare] den ursprungliga skulden. En skuld som ackumulerats ur framtvingade obetydliga små trångmål och kultiverats från individ till familj, samhälle, stad, stat och generation och därtill hörande trångmålsmagnitud. Skuldens legitimitet har emellertid inte ändrat värde. Den uppgår fortfarande till samma gamla bergfasta nolla.

Ha!

Kommentarer

 1. Tja jag vet inte vad detta är för belöning för min del var det en överslätning, räntan blir accepterad den är ju låg men på lån så är den ändå den stora delen som ges utan anledning till bankerna och genom sånt här prat blev det i min uppfattning av konsensus accepterat .Alltså win för bankerna igen.

  SvaraRadera
 2. Bankerna kan få en bank peng ungefär som skolorna får en skolpeng för varje elev sen kan de konkurera om att göra bäst jobb för att behålla sina kunder alltså kunder i liknelse med elever.
  Vinningen av ränta ska vara istället för det vi anser skatt ska vara till idag. Säg nej till parasit glassare av vårt gemensamt ägda värde papper på vårt görande gemensamt ska vara det som vi kallar staten och inget annat.

  SvaraRadera
 3. Faktiskt min vän för jag tillåter mig säga så likväl andra. Hur som fast Carl ju är i samma båt nästan, så är jag den som kan nästan göra mest. Fast nog sitter Carl allt i kläm. Hmmm Erik har mycke att förlora, bara konstanterar. Vi ror vidare pojkar för det är vad är för stunden bara ro och ro ...Absolut . Kanske jag dör innan vem vet inte jag liksom en melodi men så är det. Jag vet nog mer en jag själv vet. Och så har jag ju givit verktyg i trust att förgöra mig för de jag litar på. De som vet vet ju eller hur smart boys.
  Nåväl det går ju inte förgöra en sån som jag för då tar annat vid.
  Egentligen så är det endaste jag inte vill är att vara the last. Cool M Im soo young yeah....

  SvaraRadera
 4. Ta inget fel..I play rules. M get soak

  SvaraRadera
 5. Är lika med trams tid per enhet. Och special tid förstås.Och dessa visa du inte robot är rätt fånigt liksom.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans