Del 1: Vad du fick lära dig i skolan.

Alla de där sakerna du fick lära dig i skolan – använder du dem så där ofta som du fick lära dig i skolan att du skulle komma att använda dem i framtiden? Hamnar du ofta på perrongen efter att ha somnat till lite för länge på tåget och ser en skylt som säger ”Ulan Baltor” och utbrister – ”ja! Jag är ju i Mongoliet – vad skönt, då vet jag att jag är östsydost om min hemort och att valutan är Tugri”. Viktig vardagskunskap. Eller så kan du – när du finner dig med punktering vid vägkanten tacka skolan för att du kan räkna ut hur hög linjen från mitten av basen på triangeln är med hjälp av Pythagoras sats. Vad du däremot aldrig (såtillvida att du inte gick fordonstekniskt program, förstås) fick lära dig var hur du byter däck på bilen. Inte heller har du fått bittraste inblick i asiatiska språk fastän de talas av långt fler än till exempel de som talar tyska. Fortsätt gärna att fundera över de saker du lärde dig i skolan och gör en liten lista.

Grattis till en massa kunskap! Och vem vet, kanske hade du till och med fina betyg. Om du nu tar dina bedrifter ovan och istället tänker ut sex saker du lärt dig utanför skolan. Vilka random saker som helst går bra.

Övning två: Vad jag lärde mig utanför skolan.

Strålande! Härligt! Så. Ta en titt på dina bägge listor och fundera en stund på det här med skolan och dess nytta i ditt liv. Se dig omkring och fundera på hur de i din omvärld använt sina skolförvärvade kunskaper. Hur många av de som pluggat till ett yrke jobbar med yrket i fråga? Och av de som jobbar med vad de studerat till tycker om sitt jobb?

Ok. Så går vi upp ett snäpp och kikar på de verkligt framgångsrika här i världen. Vad är Bill Gates formella meriter? Inte sådär vansinnigt enastående faktiskt. Hur mycket man än försöker hittar man inga riktigt bländande stjärnor uppskjutna ur utbildningssystemet. Ställer du dig frågan varför? Jo det är nämligen såhär:

Skolans syfte är att producera medelmåttor.

Om du ser dig själv som en medelmåtta har du a) blivit lurad, b) rejält jävla fel, eller c) a och b i kombination. Skolan syftar egentligen till att lära dig en enda sak – att du inte duger till något.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans