Del 8. Rädsla

Om människor med makt är rädda – varför är så många människor utan makt rädda? Om vi kikar på den grå massan (som inte finns) och lyssnar till Nyheterna så vet vi ju att Svenskarna är världens räddaste folk. Vi är rädda för att dö, att bli sjuka, att omkomma i klimatrelaterade katastrofer, att råka ut för gängvåld, gruppvåldtäkter, skörbjugg och den senaste ”dolda sjukdomen” på en löpsedel utanför konsum. Vi är rädda för räntehöjningar. Vi är skiträdda för att bli arbetslösa. Enligt Nyheterna är vi däremot inte rädda för att inte ha tillräckligt med kärlek i våra liv eller rädda för att livet ska kännas meningslöst. Det är tydligen inget folk går omkring och klurar på. Inte den grå massan i alla fall. Då hade det varit med på Nyheterna.

Rädsla är enkelt och bottnar i vår nedärvda reflex att hålla oss ifrån saker som kan hota vårt liv. Vad rädsla är beror helt och hållet på vem man frågar. Den som vuxit upp i en medelklassfamilj utan något som helst problem i relationen med sina föräldrar, som förlorade oskulden vid 19 och som frivilligt valt att leva som nykterist har en bild på saken. Den som vuxit upp i missbrukarhem, provat på själv och kanske tagit någon sväng i kriminalitet har en annan. Den grå massan är rädd för allt.

Varför är den grå massan (som inte finns) rädd för allt?

Jo, den är det eftersom rädsla – tillsammans med sin kusin fruktan – är det kanske effektivaste sättet att behålla makt över människor. När man väl tagit makten (vilket man ju gör i rent självförsvar av sina tillgångar som vi tidigare diskuterat) så ser man till att behålla makten över dem genom att skrämma dem. Inte nödvändigtvis skrämma dem för den som har makten – det verkar ofta kontraproduktivt – utan skrämma dem för allt de skulle kunna råka ut för om inte de som var vid makten fortsatte att ha den.

Det är därför våra Nyheter väldigt ofta handlar om diverse män i skägg som leker krig i en öken och absolut aldrig någonsin beskriver islams förbud mot ränta eller den muslimska världens sätt att ta hand om sina gamla.

För den som vill behålla sin makt är fruktan ett än mer användbart vapen. Fruktan är egentligen rädsla – men det är större, mer utdraget. Om man får de människor man vill behålla makten över att frukta något och dessemellan vara ganska rädda så har man dem i en liten ask. Får man dem att frukta att inte vara som den grå massan så har man helt plötsligt förverkligat visionen om den grå massan med hjälp av den grå massan som inte fanns.

Det enda vi människor egentligen behöver vara rädda för är själva rädslan. Och det enda vi behöver frukta är just fruktan. Det var egentligen allt jag hade tänkt säga. Imorgon kommer ett slags sammanfattning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans