Smörja

Föreställ dig en komplicerad, gärna midjestyrd traktorgrävare. Föreställ dig dess ägare; en person som vill sköta sin investering och ögonsten så att den får många sköna gångtimmar på mätaren utan stora bekymmer. Vad är det viktigaste en maskinägare kan göra för att få den att leva väl? Vad är den absolut enskilt viktigaste saken att göra då man har att göra med en maskin byggd på starka krafter i rörelse?

Tvivelsutan är det att smörja.

Föreställ dig att vi inte smörjer. Vad händer? Jo, det börjar knäppa och knaka. Den starka hydraulikens tryck är lika starkt som tidigare men rörelserna blir ryckiga eftersom det uppstår friktion i leder och infästningar. Maskinen är byggd för ett visst rörelsemönster men eftersom inte smörjschemat följs börjar maskinen att rycka och skador uppstår över tid.

Det handlar om sprickor i metall, nersatt lyftförmåga och kanske en eller annan följdskada från ryckigheten. Kraften letar sig nya vägar genom maskinens balkar och del efter del tar stryk i takt med att funktioner ger upp.

Föreställ dig maskinens ägare igen. Föreställ dig att någon säger åt honom att "du måste sluta smörja maskinen – det är skadligt". Vad vill denne rådgivare åstadkomma, tror du? Precis – rådgivaren äger en verkstad.

Traktorgrävaren är givetvis kroppen och smörjfettet det fett vi behöver för att vi ska fungera som vi är skapade att fungera. Verkstadsägaren – ja, det där har ni ju kläm på själva.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans