Oreda i verksamheten eller overksamhet eller verksamhet i oredan?

Frustrationen över oordningen är understundom stor. Det råder ingen tvekan om att det är oordning. En och samma juridiska person - ett landsting - finns inmatad i kundvårdssystemet många gånger. Försöken att skapa struktur möter motstånd eftersom den juridiska personen har många huvuden, är splittad i sin förvaltning. Hydrans ena huvud har ingen aning om vad den andra gör. Nu vill ordningssinnet städa och konsolidera. Varför är det sådan oordning?

Eftersom drivna människor lite här och där gör vad de känner för, vad de brinner för och vad de vill. Under radarhöjd för den stora organisationens centrala administration. En hel del stora företag och organisationer har bättre koll än så, men de flesta av dem har förlorat möjligheten att egentligen utvecklas.

Jag har inte svaret, men jag önskar att det är så här: Att en verksamhet helt enkelt inte kan bli för stor. För då stannar verksamheten av.

Dagen har spenderats vägandes just ordet verksamhet. I vårdslöst språkbruk har den två betydelser: a) Verksamhet, företag, organisation - juridisk person, administrativ enhet, samt b) Verksamhet, projekt, rörelse, spel - något som pågår och händer. 

Denna sorts oordning - den där eldsjälar handlar i linje med sitt mål och inte tar hänsyn till sin organisations tröghet utan sätter sin egen verksamhet i högsätet - är ett vackert kvitto på den verkliga människans seger över systemet. 

Återstår att göra det ärligt och uppriktigt genom att låta organisationerna bryta ner sig i egentliga verksamheter. "Vård" är sannolikt åt helsike för stort, särskilt för ett helt län. Tandvård för en stad, kanske. Eller för en klinik.

Det finns annan oreda för att verkligen kunna lämna vårt bidrag därvidlag men steg för steg tar vi oss dit.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans