Tillväxt

Intressanta tider. De som byggde förra vågen av företag gjorde det väl. Pengamaskiner. Så hände saker; det gör ju alltid det. Vad som kom att kallas digitaliseringen. Och nya aktörer kunde kliva in och ta en del av kakan av den enkla anledningen att förutsättningar och beteenden förändrades och att de som byggde de företag som redan fanns inte var med på det.
Booking.com omsätter enorma pengar och minskar hotellens marginal substantiellt. Uber likaså för taxibranchen; bägge anrika branscher som funnits sedan civilisationens vagga. Ny tar helt nya aktörer som enbart varit duktiga på det nya, digitala sättet att koppla samman kunder med faciliteter ut en rejäl skatt mot en - i historiens ljus - ytterst blygsam investering.
Det är lönsamt att vara i rätt tid och dyrt att vara för sent ute. Men dyrast av allt är att vara för tidig...
Men detta är den form av disruption vi ser idag. Digitaliseringsdisruptionen. Det kan tyckas frestande att starta ett Uber eller AirBnb; mönstren är enkla och tydliga. Väldigt många försöker. Kanske börjar det bli trångt? De etablerade börjar bli på sin vakt och förstår att de... Ja. Vad som var nytt är inte längre nytt.

Så blir det ju alltid.

Vi har gått och vant oss vid att handla av företag vi inte tycker om. Vi känner ingen relation till hotellkedjan, taxiföretaget eller varuhuset annat än ett anonymt medlemssystem eller andra "lojalitetsprogram" som vilar på egenintressets grund. Eller så tar vi den som är billigast. 

Men det börjar kännas lite lumpigt, gör det inte det? Lite meningslöst.
Ibland ser man en ovanligt varm och humoristisk webbshop. Med någon man gillar som står bakom. Blondinbella eller så. Då handlar man kanske där. Och bryr sig lite mindre om vad det det kostar. Och det är dit vi är på väg.

Bara företag som kunderna vill ska få finnas ska få finnas.

Det må låta som en utopi men det är dit den tar oss - utvecklingen. "Digitaliseringen" är en teknikalitet. Den har skapat förutsättningarna för allt fler att agera utifrån sin egen gemensamma, välinformerade utgånspunkt - tillsammans. Pengar är ett mått på energi och den energi som bor i hjärtat, i värderingarna är vad som driver alla former av beteenden. 

Morgondagens företag är de som kunderna vill ska finnas. Ärliga, uppriktiga och enkla. Vare sig de fanns igår eller inte. Men det är bara de som klarar av att växa i takt med sin samtid, de övriga kommer inte att överleva heller.
Genom att skörda kraften i att tänka annorlunda men samtidigt respektera läget som det är och bekosta sig förtroende för processen uppstår det nya. Taktfast och vare sig vi vill det eller inte.

(bildkredd: 
https://unsplash.com/photos/tGTVxeOr_Rs)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Vortex. Råbjörk.

Bubbelbalans