Vad träden vill

Jag har sysslat med biobränslen en hel del. Dels när jag började jobba efter gymnasiet - på SLU. Mitt första jobb var att utveckla beräknings- och utbildningsverktyg för just biobränsleanvändningen som då tog fart för första gången.


Trädens planet?

Sedan drog jag från skogsbranden eftersom jag inte orkade plugga till jägmästare. För att återvända igen när jag drog från e-learningbranchen. Ironiska, allorstädes närvarande flyktbeteende : )

Värmevärden, fuktkvoter, stjälpt mått, staplat mått, sortimentsindex och bonitet. All form av skoglig vetenskap är så förtjusande godtycklig och så full av olika begrepp och skattningskoncept.

I det projekt jag ägnat större delen av det senaste året åt så är avsikten att omvandla energin i främst hyggesrester till olika former av drivmedel. Skogsägare, investerare och hållbarhetsexperter jublar givetvis. Inte nog med att det blir klimatvänligt, mindre toxiskt och närproducerat det skapar en massa andra potentiella fördelar för oss som skogsägande nation.

Jag har räknat, analyserat och korsrefererat. Men en sak blir jag inte klok på. Vart har vi träden i allt det här? Själva skogen.

Om vi vänder på kultingen och ser det inifrån dessa underbart vackra levande organismers synpunkt. Vad har de att vinna på biobränslen? Hur kan deras liv bli mer meningsfullt och utvecklande? Vad kan deras omvårdnadspersonal, skogsägarna, göra för dem som de inte gör idag?Mitt första kommersiella program.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trend

Bubbelbalans

Vortex. Råbjörk.